Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14220
Karar No: 2014/16993
Karar Tarihi: 26.11.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/14220 Esas 2014/16993 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen bir dava sonucunda, takibe dayanak yapılan senedin zamanaşımına uğraması nedeniyle asıl davanın açılmamış sayılmasına, birleşen davanın reddine karar verilmiştir. Ancak davacı tarafından, takibe konu senedin tahrifata uğradığı, teminat senedi olduğu ve davalı hamilin kötüniyetli olduğu iddiaları ileri sürülmüş ancak bu konularda yeterli delil sunulmamıştır. Mahkeme, lehdar I.. Ltd.Şti.nin keşideci T.. K.. ile arasındaki temel ilişkiyi kanıtlamakla yükümlü olduğunu, keşideci H.. D..’nin ise sebepsiz zenginleşmediğini kanıtlamakla yükümlü olduğunu belirterek kararı bozmuştur. Kanun maddeleri: Türk Ticaret Kanunu'nun 644. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesi.
19. Hukuk Dairesi         2014/14220 E.  ,  2014/16993 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 05/12/2013
    NUMARASI : 2009/719-2013/242

    Taraflar arasındaki itirazın iptali ve menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın açılmamış sayılmasına, birleşen davanın reddine dair verilen kararın birleşen dava davacısı T..C.. vekilince süresinde temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkili ile davalı arasındaki İzmir 4.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2008/122 Esas sayılı dosyasında görülmekte olan itirazın iptali davası kapsamında aldırılan ek raporda müvekkilinin davalıdan 11.196.00 TL.alacaklı olduğunun saptandığını, işte bu alacak tutarının tahsili amacıyla ek rapora dayalı olarak aleyhine başlatılan takibe davalının itirazı sonucu takibin durduğunu belirterek itirazın iptaliyle, takibin devamına ve % 40 oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacı tarafın takibe dayanak yaptığı ek rapora konu (İzmir 4.Asliye Ticaret Mahkemesinin 2008/122 Esas sayılı) müvekkilince davacı aleyhine açılan itirazın iptali davasında davanın kabulüne, müvekkilinin davacıya borçlu olmayıp, aksine alacaklı olduğuna hükmedildiğini, böylece artık o davada aldırılan ek rapora itibar edilemeyeceğini bildirerek davanın reddini savunmuş ve % 40 oranındaki tazminatın davacıdan tahsilini istemiştir.
    Yargılama sürerken davalı yanca asıl davanın davacısı I.. Ltd.Şti.ne ve H.. D.. aleyhine İzmir 3.Asliye Ticaret Mahkemesinde açılan menfi tespit davası ile davalı T.. C.. vekili, I.. Ltd.Şti.ile müvekkili arasında akdolunan eser sözleşmesi kapsamında 25.000.00 Euro bedelli bir adet senedin teminat olarak verildiğini, müvekkilinin edimlerini ifası neticesi senet bedelsiz kaldığı halde miktar kısmında tahrifat yapılıp, 25.000.00 TL.üzerinden zamanaşımı da gerçekleştiği halde diğer davalı H.. D.. tarafından takibe konu edildiğini, oysa müvekkilinin davalılara borçlu olmadığını bildirerek menfi tespit talebinde bulunmuş ve % 40 oranındaki tazminatın davalılardan tahsilini istemiştir.
    Davalı H.. D.. vekili, takibe konu senedin teminat senedi olmadığı gibi tahrifata da uğramadığını ve müvekkilinin iyiniyetli hamil olduğunu bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece 2010/680 Esas, 2011/25 Karar sayılı 01.02.2011 tarihli kararla iki davanın birleştirilmesine karar verilmiştir.
    Mahkemece asıl dava ve birleşen dava birlikte yürütülerek yapılan yargılama sonucunda birleşen davaya konu senet üzerinde tahrifat yapıldığı iddiası ve teminat olarak verildiğine yönelik iddianın kanıtlanamadığı gibi davalının (birleşen davada davacı) senede dayalı olarak aleyhine girişilen takip sırasında zamanaşımı def’inde bulunmamış olması nedeniyle bu davada da salt zamanaşımı def’ini ileri süremeyeceği ve takip başlatan davalı hamil H.. D..’nin de kötüniyetli olduğunun kanıtlanamadığı, öte yandan asıl davanın da davacı (birleşen davada davalı) I.. Ltd.Şti.nce takip edilmemesi sonucu işlemden kaldırılmasına karar verildiğinden bahisle asıl davanın HMK.150 maddesi uyarınca açılmamış sayılmasına, birleşen davanın ise reddine karar verilmiş, hüküm davalı (birleşen davada davacı) vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı (asıl davada davalı) vekilince davalı (asıl davada davacı) ve H.. D.. aleyhine açılan birleşen davada sadece zamanaşımı def’inde bulunulmamış, ayrıca senedin teminat senedi olduğu, tahrifata uğradığı ve davalı hamilin kötüniyetli olduğu hususlar da ileri sürülmüştür. Takibe konu edilen senedin vade tarihinden itibaren üç yıllık süre geçtikten sonra takip başlatıldığı ve böylece zamanaşımına uğradığı senedin tetkikinden anlaşılmaktadır. Zamanaşımına uğramış bu senet de davacı I.. Ltd.Şti.nin lehdar, davalı (birleşen davada davacı) T.. C..’un keşideci davalı H.. D..’nin ise ciro yoluyla hamil olduğu görülmüştür. Bu durum karşısında lehdar I.. Ltd.Şti.nin keşideci T.. K.. ile arasındaki temel ilişkiyi kanıtlamakla yükümlü olup, bu iddiasını tanık dahil her türlü delille, hamil H.. D.. ile keşideci T.. C.. arasında ise temel ilişki bulunmadığından keşidecinin 6762 sayılı TTK.nun 644.maddesi uyarınca sebepsiz zenginleşmediğini kanıtlamakla yükümlü bulunduğu gözetilerek mahkemece taraflardan delilleri sorulup toplandıktan sonra varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmeyle yazılı şekilde hüküm tesisinde isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı (birleşen davada davacı) T.. C.. yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 26.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi