
Esas No: 2021/17360
Karar No: 2022/12413
Karar Tarihi: 14.06.2022
Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2021/17360 Esas 2022/12413 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıklar, katılandan hile ile temin edilen senetleri borçlu olmadığı halde katılan aleyhine icra takibine konu etmek suretiyle dolandırıcılık suçu işlemişlerdir. Mahkeme, içinde bulunulan tehlikeli durum ve zor şartların gerçekte varolmadığını ancak yalandan olsa bile mağdurun zor durumda olduğuna inanarak suça sürüklenmesini ağırlaştırıcı bir neden olarak kabul etmiştir. Somut olayda ise içinde bulunulan durumun zor şartlar kapsamında değerlendirilemeyeceği tespit edilmiş ve suç TCK'nin 158/1-d maddesi yerine 158/1-b maddesi kapsamında değerlendirilmiştir. Kararda hukuka uygun şekilde yargılama yapıldığı, delillerin değerlendirildiği ve cezaların kanuni takdir sınırlarında uygulandığı belirtilmiştir. TCK'nin 158/1-b ve 158/1-d maddelerinin dolandırıcılık suçu kapsamında farklı nedenler olduğu ve mahkemenin bu nedenlerin doğru şekilde değerlendirilerek karar vermesi gerektiği vurgulanmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
TEMYİZ EDENLER : Sanıklar müdafileri
TCK'nin 158/1-b bendinde düzenlenen dolandırıcılık suçunda kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlar, başkalarına güven duymaya, sığınmaya en fazla ihtiyaç duyduğu anlardır. Kişinin örneğin doğal bir afete veya trafik kazasına maruz kalmasından ya da hastalığı yüzünden içine düştüğü çaresizlikten yararlanılarak aldatılması daha kolaydır. Zor ve tehlikeli durumda olduğunu söyleyerek menfaat sağlanması, acıma ve yardım duygularının kötüye kullanılması suretiyle suçun işlenmesindeki kolaylık nedeniyle bu hâl ağırlaştırıcı neden sayılmıştır. Tehlikeli durumun gerçekte var olmadığı halde mağdurun buna inandırılmış olması nitelikli halin uygulanması için yeterlidir. Yalanda olsa mağdur gerçekte düşmüş olabileceği tehlikeli durum veya zor şartlar içine düşmekte ve o durumun gerektirdiği ruhsal ve psikolojik tepkilerle hareket etmektedir.
Somut olayda katılanın içinde bulunduğu durumun, tehlikeli durum ve zor şartlar kapsamında değerlendirilemeyeceği, ancak, sanıkların birlikte hareket ederek katılandan hile ile temin edilen senetleri borçlu olmadığı halde katılan aleyhine icra takibine konu etmeleri eyleminin, TCK'nin 158/1-d maddesinde tanımlanan kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturacağı gözetilmeksizin TCK'nin 158/1-b maddesi gereğince sanıkların mahkumiyetine hükmedilmiş ise de cezanın değişmeyeceği gözetilerek sonuca etkili görülmediğinden, bu husus bozma nedeni yapılmamıştır.
Yargılamanın hukuka uygun olarak yapıldığı, iddia ve savunmalarda ileri sürülen hususların gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hukuka uygun yöntemlerle elde edilen delillerin değerlendirilerek fiilin sanıklar tarafından işlendiğinin tespit edildiği, suç vasfının doğru biçimde belirlendiği, cezaların kanuni takdir sınırlarında uygulandığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, sanıklar müdafilerinin temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden eleştiri dışında usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin ONANMASINA, 14.06.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.