Esas No: 2020/3151
Karar No: 2020/6037
Karar Tarihi: 09.12.2020
Danıştay 10. Daire 2020/3151 Esas 2020/6037 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2020/3151
Karar No : 2020/6037
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …Eğt. ve Dan. Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_ÖZETİ : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN_ÖZETİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin süre aşımı yönünden reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hakiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra, gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Dava; davacı şirkete yönelik olarak 21/12/2016 tarihinde yapılan denetimde … numaralı fatura ile İstanbul ilinde bulunan … Danışmanlık Proje Yönetimi Ltd. Şti.'ye hizmet verilmek suretiyle yetki alınan adres veya il sınırları dışında hizmet verilmemesi yasağının ihlal edildiğinden bahisle, … tarih ve … sayılı yazıyla verilen … sayılı yetki belgesinin altı ay süreyle askıya alınması işlemine karşı yapılan itirazın İtiraz Komisyonunca 28/04/2017 tarihli toplantıda alınan kararla reddi ve … sayılı yetki belgesinin altı ay süre ile askıya alınması işleminin devamı yönünde tesis edilen … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:…. sayılı karara karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, bölge idare mahkemesi kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
İLGİLİ MEVZUAT :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 20. maddesiyle değişik 46. maddesinde, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin maddede sayma suretiyle belirlenen davalar hakkında verdikleri kararların başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği; 48. maddesinin 6. fıkrasında, temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması halinde kararı veren merciin temyiz isteminin reddine karar vereceği; ilgili merciin bu kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabileceği; aynı maddenin 7. fıkrasında, temyizin kanuni süre içinde yapılmadığının anlaşıldığı hallerde 6. fıkrada sözü edilen kararın, dosyanın gönderildiği Danıştay ilgili dairesi veya kurulunca kesin olarak verileceği hükümlerine yer verilmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 6099 sayılı Kanun'un 2. maddesiyle eklenen ve 15/03/2018 tarih ve 30361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7101 sayılı Kanun'un 48. maddesi ile değişik "Elektronik tebligat" başlıklı 7/a maddesinin 1. fıkrasında; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlara; 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahalli idarelere; özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıklarına; kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmelerine; sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklara; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarına; kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişilerine; noterlere; baro levhasına yazılı avukatlara; sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişilere; idareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimlere tebligatın elektronik yolla yapılmasının zorunlu olduğu; 3. fıkrasında, elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılacağı; 4. fıkrasında, elektronik yolla tebligatın, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı; 5. fıkrasında, bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerinin, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden yürütüleceği, PTT'nin sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alacağı; 6. fıkrasında ise, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği hükümlerine yer verilmiştir.
06/12/2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, Delil kaydının; Tebligatın, tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciden UETS tarafından teslim alındığına, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığına, okunduğuna ve usulen tebliğ edilmiş sayıldığına dair üretilen ve elektronik sertifika ile imzalanmış kayıtları ifade ettiği; anılan fıkranın (g) bendinde; İşlem kaydının; PTT tarafından elektronik tebligat hizmetinin verilmesi esnasında meydana gelen ve mevzuat gereği kaydının tutulması zorunlu olan tüm bilişim sistemi işlem kayıtlarını ifade ettiği; "Elektronik tebligatın muhatabın adresine ulaşmasına dair delil kaydının bildirimi" başlıklı 12. maddesinde, UETS'nin, elektronik tebligatın muhatabın adresine ulaşıp ulaşmadığına dair delil kayıtlarını tutacağı ve bu kayıtları, tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercie derhal ve en geç yirmi dört saat içinde bildireceği; "İspat gücü" başlıklı 14. maddesinde, delil kayıtlarının, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılacağı; "İşlem ve delil kayıtlarının muhafazası" başlıklı 15. maddesinin 3. fıkrasında, PTT'nin, talep halinde elektronik tebligata ilişkin işlem ve delil kayıtlarını yetkili mercilere elektronik ortamda sunmakla yükümlü olduğu; "Yürürlük" başlıklı 32. maddesinde ise, bu Yönetmeliğin 01/01/2019 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlemelerine yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dosyanın incelenmesinden; temyize konu bölge idare mahkemesi kararının dosya içerisinde bulunan "…” barkod numaralı ve "Bölge idare Mahkemesi Kararları … Nolu Karar 06/11/2019 tarihli İstinaf Başvurusu Ret Kararı - 18/11/2019 vardır" içerikli elektronik tebliğ mazbatasına göre temyiz isteminde bulunan davacı vekiline 23/11/2019 tarihinde tebliğ edildiği; davacı vekili tarafından UYAP Avukat Portalı vasıtasıyla 11/03/2020 tarihinde dosyaya sunulan temyiz dilekçesinde, Bölge İdare Mahkemesi kararının kendilerine tebliğ edilmediğinin ileri sürülmesi üzerine Dairemizce verilen 21/09/2020 tarihli ara kararıyla, PTT'den "…” barkod numaralı elektronik tebligat evrakının davacı vekili Av. …'e tahsis edilmiş elektronik tebligat adresine teslim sürecine ilişkin işlem ve delil kayıtlarının istenilmesine karar verildiği; ara kararına cevaben PTT Elektronik Posta Daire Başkanlığınca … tarih ve … sayılı yazı ekinde gönderilen kayıtlara göre, gönderinin 18/11/2019 tarihinde saat 12:00'da UETS tarafından kabul edildiği, 18/11/2019 tarihinde saat 12:00'da ilgili UETS hesabına başarıyla teslim edildiği, tebligatın ise 19/11/2019 tarihinde saat 11:37'de alıcısı tarafından okunduğuna ilişkin delil kaydının oluştuğu anlaşılmaktadır.
Elektronik tebligat işlemleriyle ilgili yukarıda aktarılan mevzuata göre; 7201 sayılı Kanun'a göre hazırlanacak tebligatların, Kanun'da sayma suretiyle belirtilen gerçek kişiler, özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişilerine 01/01/2019 tarihinden itibaren elektronik tebligat usulü ile yapılacağı; elektronik tebligatın alıcının elektronik tebligat adresine UETS üzerinden iletilmesini izleyen günden itibaren beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı, PTT tarafından elektronik tebligatlara ilişkin delil kayıtlarının tutulacağı ve aksi ispat edilinceye kadar bu kayıtların kesin delil sayılacağı görülmektedir.
Bu durumda; … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince 18/11/2019 tarihinde Av. …'in kayıtlı elektronik tebligat adresine teslim edilmek üzere hazırlanan tebligatın, vekilin hesabına aynı tarihte iletilerek tebliğ tarihini izleyen günden itibaren beşinci gün olan 23/11/2019 tarihinde tebliğ edildiği, davacı vekilince tebligatın yapılmadığı iddiasında bulunulmakta ise de, bu iddiasını ispatlayacak herhangi bir delilin dosyaya sunulmadığı görüldüğünden PTT tarafından gönderilen delil kayıtlarına itibar edilmesi gerektiği; nitekim, kayıtlara göre Bölge İdare Mahkemesi kararının vekilin hesabına iletildikten sonra 19/11/2019 tarihinde saat 11:37'de okunduğunun da görüldüğü; davacı tarafça, en geç 23/12/2019 (Pazartesi) tarihinde temyiz talebinde bulunulması gerekirken, temyiz dilekçesinin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi kaydına 11/03/2020 tarihinde girdiği görüldüğünden, 2577 sayılı Kanun'da belirtilen otuz günlük yasal süre geçirildikten sonra yapılan temyiz başvurusunun süre aşımı nedeniyle kabulüne olanak bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine,
2. Temyiz aşamasında yatırılan posta avansından artan tutarın istemi halinde davacıya iadesine,
3. Dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un 48. maddesinin 7. fıkrası uyarınca kesin olarak, 09/12/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.