Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8901
Karar No: 2019/6080
Karar Tarihi: 13.05.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/8901 Esas 2019/6080 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2016/8901 E.  ,  2019/6080 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR

    Davacı, davalı hakkında kıdem tazminatı ve ikramiye alacağının tahsili için icra takibi başlatıldığını, davalının kıdem tazminatını ödediğini ancak kıdem tazminatı faizi ile ikramiye alacağını ödemediğini ileri sürerek kıdem tazminatı faizi ile ikramiye alacağına yönelik itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile; davalının ... İcra Müdürlüğünün 2011/293 esas sayılı dosyasına yaptığı itirazın iptaline, icra takibinin kaldığı yerden devamına karar verilmiş; hüküm, davalı yanca temyiz edilmiştir.
    Davacı, kıdem tazminatı faizi ile ikramiye alacağına yönelik davalı yanca yapılan itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
    1-İş sözleşmesi; 4857 sayılı İş Kanunu"nun 8. Maddesinde "bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşme" olarak tanımlanırken, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 393. maddesinde hizmet sözleşmesi "işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlanmış ve İş Kanunu"ndan farklı olarak iş görme ve ücret unsurunun alt unsurları vurgulanarak açıklanmıştır. 4857 sayılı Kanunun 1.maddesinde kanunun kapsamı belirtilerek, “Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir. Bu kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” denilmektedir. 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunun 1.maddesinde ise “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi görevinin iş mahkemelerine ait olduğu” belirtilmiştir.
    Somut olayda, davacının davalı ... Ticaret ve Sanayi odasında çalıştığı, takip sırasında davalı yanca davalının kıdem tazminatı alacağının ödendiği ancak faiz ve ikramiye alacağının ödenmediği hususunda ihtilaf bulunmamaktadır. Mahkemece her ne kadar davanın kabulü ile; davalının ... İcra Müdürlüğünün 2011/293 Esas sayılı dosyasına yaptığı itirazın iptaline, icra takibinin kaldığı yerden devamına karar verilmiş ve hüküm davalı yanca temyiz edilmişse de uyuşmazlığın çözümü için öncelikle davacı ve davalı arasındaki ilişkinin 4857 sayılı Kanunun kapsamında düzenlenen iş akdi mi yoksa 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nu kapsamında düzenlenen hizmet akdi mi olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Başka bir anlatımla davacı ile davalı arasında yapılan sözleşmenin hizmet akdi ilişkisi mi yoksa işçi işveren ilişkisi mi olduğu tespit edilerek ve özelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar Ve Borsalar Kanunun 73. maddesi hükmü de gözetilerek görevli mahkeme belirlendikten sonra uyuşmazlığın esasına girilmesi gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle davalının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 13/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi