Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/15311
Karar No: 2013/2758
Karar Tarihi: 27.02.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/15311 Esas 2013/2758 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, paydaşı olduğu çaplı taşınmazdaki kargir evde davalının oturduğunu ileri sürerek elatmanın önlenmesi davası açmıştır. Ancak, davacı ile diğer paydaş arasında yapılan mirastan feragat sözleşmesi uyarınca çekişmeli taşınmazın davalıya bırakıldığına dair belge mahkemece kabul edilerek davacının dava talebi reddedilmiştir. Ancak, mahkemenin bu belgeyi yanıltıcı şekilde değerlendirdiği ve davacının hala hayatta olduğu gözetilerek davasının kabul edilmesi gerektiği belirtilerek, kararın bozulmasına ve davacının talebinin kabul edilmesine karar verilmiştir. Kararda, mirastan feragat sözleşmesi hakkında da bilgi verilmiştir. 4721 sayılı Medeni Yasanın 528 ve devamı maddelerinde düzenlenen mirastan feragat sözleşmesinin mirasçı veya mirasçıların miras haklarından feragat ettiklerini belirten iki taraflı bir sözleşme olduğu belirtilmiştir. Kanunlar ise 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesi olarak geçmektedir.
1. Hukuk Dairesi         2012/15311 E.  ,  2013/2758 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BEYKOZ SULH HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 20/09/2012
    NUMARASI : 2011/45-2012/1646

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi davası sonunda yerel mahkemece davanın  reddine ilişkin olarak verilen karar davacı tarafından yasal süresi içerisinde duruşma istekli olarak temyiz edilmiş olmakla; duruşma isteği dava değeri yönünden reddedilip, dosya incelendi, Tetkik Hakimi  raporu okundu,açıklamaarı dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü.                                         
    Dava; çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece; davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu kargir ev-arsa vasıflı 182 ada, 22 parselde, davacı ile dava dışı A. G.’in paydaş oldukları, davalının kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan üstün hakkının bulunmadığı, çekişmeli taşınmazda yer alan kargir evin davalının kullanımında olduğu, anlaşılmaktadır.
    Davacı dava dilekçesinde; paydaşı olduğu çaplı taşınmazdaki kargir evde davalının oturduğunu ileri sürerek eldeki davayı açmış, davalı yan ise savunmasında davacı R.ve eşi olan diğer paydaş A. G.’in müşterek çocukları arasında yapılan mirastan feragat sözleşmesi uyarınca çekişmeli taşınmazın eşi H. G.’e bırakıldığı savunmasında bulunmuştur.
    Gerçekten de; davacı ile taşınmazdaki diğer paydaş olan eşi A.’nin müşterek çocukları H. G. İ.G.ve Z. G.arasında Beykoz 2. Noterliğinde 21.08.2009 tarih, 24955 yevmiyeli “mirastan feragat sözleşmesi “düzenlendiği ve 182 ada, 22 parsel sayılı taşınmazın H. G.’e bırakılması karşısında miras yoluyla intikal edecek diğer taşınmazlardaki miras hakkından feragat edildiği, mahkemece de bu belgeye itibar edilerek davanın reddine karar verildiği görülmektedir.
    Hemen belirtilmelidir ki; 4721 sayılı Medeni Yasanın 528 ve devamı maddelerinde düzenlenen mirastan feragat sözleşmesi miras bırakan ile mirasçılardan biri veya bir kaçı arasında, mirasçı veya mirasçıların miras haklarından feragat ettiklerine ilişkin akdedilen iki taraflı bir sözleşmedir.
    Somut olayda; mahkemenin gerekçesine konu teşkil eden “mirastan feragat” başlıklı belgenin, ½ pay sahibi davacı ile diğer paydaş A.ve çocukları arasında düzenlendiği ve davacının halen sağ olduğu dosya kapsamı ile sabittir.
    Hal böyle olunca, davacının halen sağ olduğu gözetilerek ve kayda üstünlük tanınarak davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
    Davacının bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedene hasren (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 27.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi