Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/7214
Karar No: 2022/1101
Karar Tarihi: 14.02.2022

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/7214 Esas 2022/1101 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın, bir şirket ortağından aldığı çeki tahsil etmek için bankaya verdiği ancak imzaların tutmadığı gerekçesiyle çekin karşılıksız kaldığı davada, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi verdiği kararda, çeki keşide eden kişinin şirketi temsil yetkisi bulunmadığı için çekin şirketi bağlamayacağına karar verdi. Bu nedenle davanın kabulüne karar verildi. Karara karşı yapılan temyiz başvurusu sonucunda, kararın usul ve kanuna uygun olduğu belirlendiğinden davalının tüm temyiz itirazları reddedildi. Kararda geçen kanun maddeleri ise belirtilmemiş.
11. Hukuk Dairesi         2020/7214 E.  ,  2022/1101 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ(TİCARET MAHKEMESİ SIFATIYLA)

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada Muğla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 06.05.2010 tarih ve 2007/172 E. - 2010/216 K. sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin 2006 yılında dört ortak tarafından kurulduğunu, ortaklardan ... ile ...'e 20 yıllığına şirketi temsil ve ilzam yetkisi verildiğini, 2007 yılında dava dışı ...'u beşinci ortak olarak aldıklarını ancak sözleşme gereği %20 paya tekabül eden 20.000,00 TL'sini 3 ay içerisinde ödemek, kalanını da 30.06.2008 tarihinde tamamlamak şartını taşıdığını, ...'un, ortak olmadan önce doğmuş bir borcu "gününde ödeyiniz" notlu 31.08.2007 keşide tarihli 70.000,00 TL bedelli çeki tek başına imzalayarak davalıya verdiğini, davalının da çeki bankaya ibraz ettiğini, banka görevlilerinin imza sirkülerinde bulunmayan bu imzayı davalıya belirtmelerine rağmen talepte bulunması üzerine karşılıksız kaşesi vurulduğunu, davacının şirket yetkililerince imzalanmamış çek nedeniyle borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, dava konusu çeki davacı şirket ortağı olarak bildiği ...'dan olan alacağına karşılık olmak üzere bu kişiden teslim aldığını, çekin şirket çeki olarak verildiğini ve buna güvenerek çeki kabul ettiğini, çeki tahsile verdiğinde imzanın birbirini tutmadığının söylendiğini, imza sirkülerinin bankada kontrol edildiğini, şirket yetkilisinin imzasının benzemediği belirtilince çeke karşılıksız kaşesi bastırdığını, bir seneden beri Levent bey isimli şahsın şirketin yetkilisi olduğunu bildiğini, ancak bu kişinin tek başına yetkisinin olmadığını bilemeyeceğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacı şirket kaşesi kullanılarak keşide edilen takip konusu çekin davacı şirketi bağlayabilmesi için, imza sirkülerine göre şirket müdürleri... ve ...'in birlikte atacakları imza koşulunun bulunduğu, keşide imzası atan ...'un ise şirketi temsile yetkisinin bulunmadığı, bu nedenle keşide ettiği çekin davacı şirketi (icazet vermedikçe) bağlamayacağı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karara karşı davalı tarafından temyiz kanun yoluna başvurulmuştur.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalının tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalının bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 3.742,20 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 14/02/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi