Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/837
Karar No: 2011/672
Karar Tarihi: 29.09.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/837 Esas 2011/672 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket, genel kurul kararları ile kararlaştırılan aidat borcunu ödememiştir. Davacı vekili, 3.325 TL aidatın, genel kurulca belirlenen faiz oranlarındaki faizi ile tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme davacının talebini kabul etmiş, davanın kabulü ile 3.325 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar vermiştir. Ancak yüksek mahkeme, genel kurul kararının aidat borcunu ödemesi konusunda tüm ortakları bağladığına dikkat çekerek borcun ifasının istenebileceğini, ayrıca genel kurul kararında temerrüt faizi uygulanmasına karar verilmişse alacaklının aidat aslını tahsil ederken temerrüt faizine ilişkin olarak bir çekince koymasına gerek olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle, davanın kabulü ile 3.325 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar verilmesi yanlış olmuştur. Kararın davacı yararına BOZULMASINA, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
Aynı zamanda BK'nun 101/2. maddesiyle ortaklara temerrüt ihtarı keşidesine gerek kalmadan borcun ifasının istenebileceği, BK'nun 113/2. maddesiyle de alacaklının aidat aslını tahsil ederken temerrüt faizine ilişkin olarak bir çekince koymasına gerek olmadığı belirtilmiştir. Iptal davası açma süresi ise 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca genel kurul karar tarihinden başlamakta ve bir ay içinde açılması gerekmektedir.
(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi         2011/837 E.  ,  2011/672 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-

    Davacı vekili, müvekkilinin ortağı olan davalının genel kurul kararları ile kararlaştırılan aidat borcunu ödemediğini ileri sürerek, 3.325,00 TL aidatın, genel kurulca kararlaştırılan faiz oranlarındaki faizi ile tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, kısmen benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalının aidat borcunun 3.325,00 TL olduğu, davadan önce temerrüde düşürülmediği gerekçesiyle davanın kabulü ile 3.325,00 TL"nın dava tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1) Davalı vekilinin temyiz istemi yönünden; dosyadaki delil ve belgelere göre davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2) Davacı vekilinin temyiz istemine gelince;Genel kurulca, ödeme günü belirlenerek, (belirlenmemişse ayın sonu ödeme günü olup) aidat ödenmesine ve ödenmemesi halinde temerrüt faizi uygulanmasına ilişkin alınan kararın kesinleşmesi halinde, bu kararın tüm ortakları bağlayacağı açıktır. Bu durumda, BK"nun 101/2. maddesi hükmü karşısında, ortaklara temerrüt ihtarı keşidesine gerek kalmadan borcun ifasının istenebileceği kuşkusuzdur. Öte yandan, genel kurul kararında temerrüt faizi uygulanmasına karar verilmesi halinde, BK"nun 113/2. maddesindeki “halin icabı” nedeniyle, alacaklının aidat aslını tahsil ederken temerrüt faizine ilişkin olarak bir çekince koymasına gerek olmadığının da kabulü gerekir. Aidat kararlarının alındığı genel kurul kararlarının üyelere tebliği zorunluluğu bulunmamakta olup, iptal davası açma süresi 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca genel kurul karar tarihinden başlamakta ve bir ay içinde açılması gerekmektedir.
    Bu durumda, mahkemece, davaya konu aidat ve işlemiş faizine ilişkin olarak, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde düzenlenen açıklamalı gerekçeli ve denetime elverişli bilirkişi raporuna itibar edilmek suretiyle hüküm tesisi gerekirken, yanılgılı gerekçe ile dava konusu alacağa dava tarihi olan 31.12.2009 tarihinden itibaren yasal faize hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz eden davalıdan alınmasına, paşin harcın istek halinde davacıya iadesine, 29.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi