Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/32876
Karar No: 2016/23
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/32876 Esas 2016/23 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen işe iade davasında, davacı işçi iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Ancak, davalı işveren 30 işçi koşulunun bulunmadığını ve işçinin işe ve çalışma düzenine uyum sağlayamaması nedeniyle feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkeme, 30 işçi koşulu sağlanmadığından davanın reddine hüküm kurmuştur.
Kararda, iş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışılması gerektiği belirtilmiştir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyeri varsa, işyerinde çalışan sayısı bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir. Bu nedenle, fesih bildiriminin işçiye ulaştığı tarih itibariyle belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi-mevsimlik sözleşmelerle çalışan tüm işçiler dikkate alınır.
Mahkeme kararına göre, davacının çalıştığı işyerinde kaç tane işyeri olduğu ve bu işyerlerinde fesih bildirim tarihinde kaç işçinin çalıştırıldığı belirlenmeden dava reddedilmiştir. Bu nedenle, tüm Türkiye'de davalı işverenin başkaca işyeri olmadığının tespiti veya davacının çalışmasını her iki işverene karşı hasretmediğinin (birlikte istihdam bulunmadığı) tespiti halinde davanın reddine, aksi halde fesih hususu üzerinde durularak feshin geçerli olup
7. Hukuk Dairesi         2015/32876 E.  ,  2016/23 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ise davalı işyerinde işe iade davası açılması için 30 işçi koşulunun bulunmadığını, davalı gösterilen ... yönünden ise husumetten ret kararı verilmesi gerektiğini, iş aktinin davacının işe ve çalışma düzenine uyum sağlayamaması, yeterli performansı gösterememesi ve bu nedenle iş aktinin feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, 30 işçi koşulu sağlanmadığnıdan davanın reddine dair hüküm kurulmuştur.
    Taraflar arasında fesih tarihi itibariyle işverence otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve dolayısıyla davacının işgüvencesi kapsamında kalıp kalmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu"nun 18.maddesidir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 18.maddesinin birinci fıkrasına göre iş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışmak gerekir. Aynı maddenin dördüncü fıkrasına göre işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan sayısı bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir. İşçi sayısına ilişkin bu hüküm nispi emredici olduğundan, daha az işçi sayısını öngören sözleşme hükümleri geçerli kabul edilmektedir.
    Otuz işçi sayısının belirlenmesinde fesih bildiriminin işçiye ulaştığı tarih itibariyle belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi-mevsimlik sözleşmelerle çalışan tüm işçiler dikkate alınır.
    Somut olayda, davacının, davalı ... bünyesinde sigorta memuru olarak çalıştığı ve kıdeminin yaklaşık 10 ay kadar olduğu görülmüştür.
    Dosyaya sunulan iş sözleşmesi, işe giriş ve çıkış bildirgeleri, hizmet cetveli ve diğer kayıtlardan davacının işvereni olarak ... bünyesinde çalıştığı anlaşılmıştır.
    ... Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü"nün 09.04.2015 tarihli yazısına göre ise davalı işyeri tarafından 2015/2.ay için 9 sigortalıyı kapsayan dönem bordrosu bildirildiği tespit edildiği belirtilmiş ise de; mahkemece bu işverenin tüm Türkiye"de aynı iş kolunda başka işyeri/işyerleri olup olmadığı, varsa bu işyeri/işyerlerinde fesih bildirim tarihi itibariyle kaç işçinin çalıştırıldığı üzerinde durulmamıştır.
    Bu nedenle SGK ve ... ..."na müzekkere yazılarak, davacının çalıştığı ..."nin, kaç tane işyeri olduğu, bu işyerlerinde fesih bildirim tarihinde kaç işçinin çalışmakta olduğu tereddütsüz olarak belirlenip bu belgeler dosya arasına alınmalı, tarafların gösterdikleri diğer deliller ve özellikle varsa tanıkları da dinlenerek de davalı ... ile ... arasındaki ilişki ve davacının çalışmasını her iki işverene karşı hasredip etmediği yani birlikte istihdam olgusu olup olmadığı da araştırılmalıdır.
    Mahkemece bu yönler araştırılarak tüm Türkiye"de davalı ..."nin başkaca işyeri olmadığının tespiti ve/veya davacının çalışmasını her iki şirkete hasretmediği nin ( birlikte istihdam bulunmadığı) tespiti halinde şimdiki gibi davanın reddine, aksi halde ise yani fesih bildirim tarihi itibariyle 30 dan fazla işçi olduğunun belirlenmesi halinde de fesih hususu üzerinde durularak feshin geçerli olup olmadığı belirlenip neticesine göre karar vermek olmalıdır.
    Mahkemece bu yön üzerinde durulmaksızın ve eksik araştırma sonucu davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığını, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 18.01.2016 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi