Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/22467
Karar No: 2013/1167
Karar Tarihi: 28.01.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2012/22467 Esas 2013/1167 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2012/22467 E.  ,  2013/1167 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE ... MAHKEMESİ

    Dava dilekçesinde ....100 TL tazminatın davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının evinde yangın çıktığını, eşyalarının kullanılamaz hale geldiğini, tespit yapıldığını, yangının elektiriğin gidip gelmesi sırasındaki voltaj yükselmesinden kaynaklandığını, davalının ihmali bulunduğunu belirterek, fazlaya ilişkin haklar saklı olmak üzere ....100 TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; zamanaşımı def"ini ileri sürerek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davalı vekilinin ....07.2009 ve 29.....2011 havale tarihli dilekçelerinde; davanın ve ıslah talebinin zamanaşımına uğramış olduğunun savunulduğu anlaşılmıştır.
    Mahkeme; tarafların iddia ve savunmalarını irdeleyerek kabul ve red sebeplerini gerekçesinde göstermek sureti ile uyuşmazlığı çözümler.
    Zamanaşımı doğmuş ve varolan bir hakkın istenmesini ortadan kaldıran bir savunma aracıdır; bu nedenledir ki zamanaşımı alacağın varlığını değil; istenebilirliğini ortadan kaldırır. Davalı borçlunun böyle bir olgunun var olduğunu ileri sürmesi halinde bu savunması hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmeden eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetli değildir.
    HMK.nun 26.maddesinde; “Hakim, tarafların talep ve sonuçlarıyla bağlıdır, ondan fazlasına veya başka birşeye karar veremez. Duruma göre talep sonucundan daha azına karar verilebilir...” düzenlemesi yer almaktadır. Somut olayda dava dilekçesinde; alacak miktarına faiz işletilmesi talebi bulunmamaktadır. Buna rağmen mahkemece; hüküm altına alınan alacağa olay tarihinden itibaren yasal faiz işletildiği, kararın HMK.nun 26.maddesine aykırı olduğu anlaşılmaktadır.

    BK.nun 58/.... maddesi gereğince imal olunan bir şeyin sahibi o şeyin korunmasındaki kusurundan dolayı oluşan zararlardan kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince sorumludur. Enerji nakil hatları da maddede belirtilen imal olunan şey kapsamında olduğundan enerji nakil hattının sahibi bu tesisin korunmasından bu bağlamda bakım eksikliğinden doğan zarardan kusursuz olarak sorumludur.
    Mahkemece benimsenen bilirkişi raporu; hükme esas alınacak nitelikte değildir. Üniversitelerin elektrik mühendisliği bölümünden seçilecek ... elektrik mühendisi, diğeri iş güvenliği uzmanından oluşan ... kişilik bilirkişi kurulundan dosyadaki tüm bilgi ve belgeler incelenmek suretiyle alınacak rapor ile tarafların kusur oranları yeniden değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi; davacının bölüşük kusurunun bulunup bulunmadığının teknik incelemeyle tespit edilmesi gerekmektedir.
    Olayın saptanan özellikleri de gözönünde bulundurulmak ve zarar kapsamı belirlenmek suretiyle varılacak uygun sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekir. Karar açıklanan nedenlerle yerinde görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi