Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/24869
Karar No: 2019/5989
Karar Tarihi: 09.05.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/24869 Esas 2019/5989 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacıdan satın aldığı aracın çalıntı olduğunun anlaşılması sonrası araca el konulduğu için davacının başlattığı takibe itiraz etmiş ve itirazının iptali ile davalı aleyhine inkar tazminatına hükmedilmesi talebiyle davacı dava açmıştır. Mahkeme, davanın kabulü ile itirazının iptaline karar vermiştir. Ancak, mahkeme tarafından alınan kararda inkar tazminatı talebi hakkında herhangi bir karar verilmediği anlaşılmaktadır. Bu durum, HMK 297. maddeye aykırıdır ve kararın bozulmasını gerektirmektedir. Kanunun 297/son maddesi gereğince, hükümlerde tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerinin yer alması ve gerekçeli kararın tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olmaması gerekmektedir. Ayrıca, kanunun 298/2. maddesi gereğince gerekçeli kararın, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağı belirtilmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri HMK 297/son maddesi ve HMK 298/2. maddedir.
13. Hukuk Dairesi         2016/24869 E.  ,  2019/5989 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı; davalıdan 25.04.2012 tarihinde 15.500 TL bedel karşılığında bir araç satın aldığını, aracın kendi kullanımındayken çalıntı çıkması sonucunda araca el konulduğunu, olayla ilgili ... Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını, açılan kamu davasının akabinde davalıdan satış bedelinin iadesini talep ettiğini, davalının ödemede bulunmaması üzerine davalı aleyhine ilamsız İcra takibi başlattığını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, davalının itirazının haksız olduğunu ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına ve davalı aleyhine inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı; davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne, davalı tarafından yapılan itirazın iptaline, karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-6100 sayılı HMK 297/son maddesi gereğince; hükümde, tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerinin yer alacağı belirtildikten sonra, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekli olduğu; yine anılan kanunun 298/2.maddesi gereğince de; gerekçeli kararın, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağı belirtilmiştir. Somut olayda davacı, davalıdan satın aldığı aracın çalıntı olduğunun anlaşılması nedeniyle araca el konulduğunu ileri sürerek aracın bedelinin tahsili amacıyla başlattığı takibe itirazın iptali ile davalı aleyhine inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Mahkemece, davanın kabulü ile itirazının iptaline karar verildiği, gerekçeli kararda alacağın likid olmaması nedeniyle inkar tazminatına hükmedilmediği belirtilmiş ise de davacının inkar tazminatı talebiyle ilgili hükümde olumlu ya da olumsuz bir karar verilmediği anlaşılmaktadır. O halde, mahkemece, açıklanan yasal düzenleme gözetilmeyerek hükümde inkar tazminatı talebi hakkında karar verilmemesi HMK 297. maddesine aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 09/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi