Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/177
Karar No: 2014/16239
Karar Tarihi: 13.11.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/177 Esas 2014/16239 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, akaryakıt ihtiyacını karşılamak için dava dışı bir şirketten avans çekleri alındığını ancak şirketin akaryakıt vermemesi nedeniyle çeklerin bedelsiz kaldığını ve daha sonra davalı şirketin bu çekleri ciro ederek takibe koyduğunu ve müvekkilinin bedelini ödemek zorunda kaldığını iddia ederek davalıdan 27.307 TL talep etmiştir. Davalı, davanın hak düşürücü sürede açılmadığını savunmuştur. Mahkeme, davacının istirdat davası olarak açtığı davanın bir yıllık hak düşürücü süresi geçtiği gerekçesiyle reddetmiştir. Kararda İİK'nun 72. maddesi ve hak düşürücü süre gibi hukuki kavramlar yer almaktadır.
19. Hukuk Dairesi         2014/177 E.  ,  2014/16239 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit - istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek. Av..... ile davalı vek. Av. ..."in gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkilinin akaryakıt ihtiyacını dava dışı ..... Şti"nden temin ettiğini sezon öncesinde kararlaştırılan miktarda avans çekleri verilmekte olduğunu, davaya konu çekin de aralarında bulunduğu çeklerin 2010 yılı yaz sezonu için verildiğini, ancak adı geçen şirketçe akaryakıt verilmemesinden dolayı verilen çeklerin bedelsiz kaldığını, bunun üzerine ...3. Asliye Hukuk Mahkemesinde Marpet... ..i"ne karşı menfi tespit davası açtıklarını, bu arada dava konusu çekin davalı ... şirketine ciro edilerek teslim edildiğini, davalı şirket tarafından söz konusu çeke dayalı olarak başlatılan takip sırasında müvekkilinin haciz tehdidi altında dava haklarını saklı tutarak çek bedelini fer"ileriyle birlikte yargılama devam ederken davalı şirkete ödemek zorunda kaldığını, bedelsizlik def"inin davalı ... şirketine karşı ileri sürülebileceğini belirterek müvekkilinin 27.10.2010 tarihli 22.000 TL bedelli çekten dolayı davalı şirkete icra tehdidi altında ödemek zorunda kaldığı toplam 27.307 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın (1) yıllık hak düşürücü sürede açılmadığını bildirerek reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan delillere göre, davalı tarafından davacı ve diğer çek borçluları aleyhine dava konusu çeke dayalı olarak başlatılan takip sırasında davacı tarafından 04.11.2010 , 09.11.2010 ve 24.12.2010 tarihinde üç ayrı ödemenin yapıldığı işbu davanın ise 11.10.2012 tarihinde açıldığı, en son ödeme ile dava tarihi arasında İİK"nun 72. maddesinde öngörülen (1) yıllık hak düşürücü sürenin geçtiği gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle davanın İİK"nun 72. maddesinde düzenlenen istirdat davası niteliğinde olmasına ve bir yıllık hak düşürücü sürede açılmadığından reddinde isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davalı yararına takdir olunan 1.100 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 13.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi