Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/560
Karar No: 2020/2819
Karar Tarihi: 17.09.2020

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2020/560 Esas 2020/2819 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, trafik kazası sonucunda vefat eden murislerinin desteğinden yoksun kaldıklarını ve büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek maddi ve manevi tazminat istemiyle davalı sigorta şirketine dava açtılar. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verildi. Ancak hüküm fıkrasında her bir davacı lehine ayrı ayrı destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin hüküm tesis edildiği anlaşıldı. Bu durum kanunen hüküm sonucuna aykırıdır. Kararın bozulması gerektiği ve diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına karar verildi. Kanun maddeleri ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2 ve 298/2 maddeleridir. Bu maddeler hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiğini ve gerekli kararın tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağını belirtmektedir.
4. Hukuk Dairesi         2020/560 E.  ,  2020/2819 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar ... ve diğerleri vekilleri Avukat ... tarafından, davalı ... Sigorta AŞ aleyhine 02/07/2008 gününde adli yardım talepli olarak verilen dilekçe ile trafik kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine adli yardım talebi kabul edilerek mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 25/04/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili ve davalı... Ltd. Şti. vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Gerekçeli karar başlığında, karar tarihinin 25/04/2016 olmasına karşın sehven 09/07/2012 olarak yazılması maddi hata olarak değerlendirilmiş ve bozma sebebi yapılmamıştır.
    Dava, trafik kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacılar vekili ve davalı ... Ltd. Şti. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacılar vekili, müvekkillerinin murisi ...’ün, sevk ve idaresindeki kamyon ile davalı şirketin işleteni olduğu ve davalı ...’nin sevk ve idaresindeki kamyonun çarpışması neticesinde vefat ettiğini, olayda davacıların murislerinin desteğinden yoksun kaldıklarını ve büyük üzüntü yaşadıklarını, kaza sebebiyle kamyonunun da hasar gördüğünü belirterek maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmuştur.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297/2 maddesinde, “Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.”, aynı Kanun"nun 298/2 maddesinde ise, “Gerekçeli karar, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz.” düzenlemeleri bulunmaktadır.
    Dosyanın incelenmesinde; mahkemece, 25/04/2016 tarihinde tefhim edilen kısa kararda davacılar lehine hükmedilen destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin olarak Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 2013/6642 esas ve 2014/7036 karar sayılı ilamı ile temyiz itirazlarının reddine karar verildiğinden, dolayısıyla bu kalem yönünden hüküm kesinleştiğinden karar verilmesine yer olmadığına denildiği, ancak gerekçeli kararın hüküm
    fıkrasında ise her bir davacı lehine ayrı ayrı destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin hüküm tesis edildiği anlaşılmaktadır. Buna göre; yukarıda açıklanan kanuni düzenleme de dikkate alınarak, tefhim edilen kısa karar ile gerekçeli karar arasındaki çelişkinin giderilmesi için usul ve yasaya aykırı kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve davalı şirketten peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 17/09/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi