Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15521
Karar No: 2013/16680
Karar Tarihi: 11.12.2013

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2013/15521 Esas 2013/16680 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kiralananın tahliyesi ve alacak istemine ilişkindir. Mahkeme, tahliye istemini kabul etmiş, alacak istemini ise reddetmiştir. Davalı tarafından tahliyeye yönelik temyiz başvurusu yapılmıştır. Konut ya da çatılı işyeri niteliğindeki bir taşınmazı iktisap eden kimse, ihtiyaç nedeniyle şartları yerine getirerek tahliye davası açabilir. Ancak ihtiyaçın zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Davaya konu taşınmazın satın alınması sırasında kiracı ile Halk Bankası arasında bir kira sözleşmesi olup olmadığı araştırılmalıdır. Mahkeme, noksan araştırma ve inceleme ile yanlış şekilde tahliye kararı vermiştir. Mahkeme kararı, HUMK'nın 428. maddesi uyarınca bozulmuştur. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanabilir: TBK.'nun 351. maddesi, 6100 sayılı HMK, 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3. madde ve HUMK'nın 428. maddesi.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2013/15521 E.  ,  2013/16680 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kiralananın tahliyesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, iktisap ve işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye ve alacak istemine ilişkindir. Mahkemece tahliye isteminin kabulüne,alacak isteminin reddine karar verilmiş hüküm davalı tarafından tahliyeye yönelik temyiz edilmiştir.
    Konut ya da çatılı işyeri niteliğindeki bir taşınmazı iktisap eden kimse dilerse eski malik ile kiracı arasında yapılmış sözleşmeye dayanarak sözleşmenin sonunda bir ay içinde, dilerse TBK.’nun 351. maddesi uyarınca edinme günü de dahil olmak üzere edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla edinme tarihinden itibaren altı ay sonra ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Davanın altı ayın sonunda hemen açılması şart olmayıp sözleşme sonuna kadar açılması mümkündür. Ancak edinmeyi izleyen bir ay içerisinde bildirimin tebliği zorunlu olup bunun sonradan giderilmesi mümkün değildir. İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arz etmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp, bu ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; Dava konusu taşınmazın dava dışı Halk Bankasının alacağı sebebi ile yapılan ihale sonucunda davacı tarafından satın alınmasına göre alacaklı Halk Bankası ile davalı arasında kira sözleşmesi oluşup oluşmadığı araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken noksan araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.Başkan

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi