Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/770
Karar No: 2011/362
Karar Tarihi: 15.09.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/770 Esas 2011/362 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi         2011/770 E.  ,  2011/362 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    İstemcinin iflasın ertelenmesi talebi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde müdahiller ... Hırdavat AŞ., ... AŞ. ve T. ... TAO vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    İstem sahibi şirket vekili müvekkilinin iflasının ertelendiği bir yıllık süre içinde mali anlamda gelişme kaydettiğini, yeni işler alındığını ve şirket stokunun bu işleri karşılamaya yetecek düzeyde olduğunu, erteleme sürecinde 9.371.384,00 TL tutarında yeni sözleşme akdedildiğini, banka borçları ile kıdem tazminatlarının yapılandırılarak ödendiğini ileri sürerek, iflas erteleme süresinin bir yıl daha uzatılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, alınan bilirkişi raporuna ve sunulan kayyım raporlarına göre, ilk istem tarihinde varlıkların borçları karşılama oranının % 64 iken, uzatma talebi tarihinde bunun %83’e çıktığı ve şirketin mali durumunun iyiye gittiği gerekçesiyle iflasın 30.9.2010 tarihinden itibaren bir yıl süreyle birinci kez uzatılmasına karar verilmiştir.
    Karar, müdahillerden ... Hırdavat AŞ., ... AŞ. ve T. ... TAO vekillerince temyiz edilmiştir.
    Her şeyden önce iflas erteleme süresinin uzatılması için, kesinleşmiş bir iflas erteleme kararı bulunmalıdır.
    Diğer yandan, bir sermaye şirketinin iflasının ertelenmesinde, nasıl borca batıklık halinin tesbiti ve iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olduğunun değerlendirilmesi gerekiyorsa, iflas erteleme süresinin uzatılması taleplerinde de borca batıklık halinin denetlenmesi ve projenin uygulamasında öngörülen başarının incelenmesi, şirketin halihazır durumu ile erteleme sürecindeki mali gelişiminin kıyaslanması gerekir. Bunun için varlık/borç dengesi yeniden belirlenmeli, süreç içinde yapılan ödemeler tesbit edilmeli ve kâr-zarar analizi yapılmalı, stoklar ve taraf olunan sözleşmelerle üstlenilen işlerin yapılabilmesi için gerekli kapasitenin mevcut olup olmadığı üzerinde durulmalıdır.
    Somut olayda, atanan bilirkişi heyeti dosyanın inceleme için Yargıtay’da bulunduğunu belirterek ve sadece sunulan sınırlı belgeler üzerinde değerlendirme yaparak, denetime elverişli olmayan bir rapor sunmuştur. Raporda belirtilen sözleşmelerin metinleri, raporun sunulmasından sonra dosyaya ibraz edilmiş, bu metinler çerçevesinde yeni bir değerlendirme de yapılmamıştır.
    Mahkemece açıklanan hususlarda yeterli inceleme yapılmamış, kayyım raporları hükme esas alınmıştır. Oysa, bu raporlarda 2.2.2010 tarihinde %64 olarak görünen varlık/borç oranı, 17.12.2010 tarihli raporda %83’e, hüküm tarihinden sonra düzenlenen raporda ise % 97 seviyesine çıkmıştır.
    Yukarıda açıklandığı üzere, bu değerlerin sürekli biçimde yükselmesi proje uygulamasında başarıyı göstermekle birlikte, yapılan hesaplamaların doğruluğunun da denetlenmesi, alacaklıların haklarının korunması ve sırf muhasebe işlemleriyle iyileşme izlenimi uyandırılmaması bakımından önemlidir.
    Bu durumda mahkemece, açıklanan kapsamda yeni ve denetime elverişli bir bilirkişi raporu alınarak, varılacak uygun sonuç dairesinde bir hüküm kurulmalıdır. Müdahiller vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile eksik incelemeye dayalı hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle müdahillerden ... Hırdavat A.Ş., ... A.Ş ve T.... TAO vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 15.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.






















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi