Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1996/5002
Karar No: 1997/4185
Karar Tarihi: 16.12.1997

Danıştay 9. Daire 1996/5002 Esas 1997/4185 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Karabük Vergi Dairesi Müdürlüğü, bir kişinin ölümünden sonra mirasçıları tarafından satılan mamül mal ve malzemelerin vergilendirilmesi gerektiğini belirterek kaçakçılık cezalı katma değer vergisi tarhiyatı yaptı. Ancak Vergi Mahkemesi, mirasçıların terekeyi diledikleri gibi taksim edebildiğini, miras yoluyla intikal eden malların ve demirbaşların adi ortaklığa satışı nedeniyle elde edilen gelirin katma değer vergisi matrahına dahil edilerek vergiye tabi tutulmasında yasal bir isabetsizlik olduğunu ve yapılan cezalı tarhiyatın terkin edilmesi gerektiğini kabul etti. Savcı ve Tetkik Hakimi de bu karara uygun şekilde kararın onanmasını önerdi. Sonuç olarak, Danıştay Dokuzuncu Dairesi, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinin olmadığı gerekçesiyle temyiz başvurusunun reddine ve Vergi Mahkemesi kararının onanmasına karar verdi. Kararda bahsedilen kanun maddeleri ise Vergi Usul Kanunu'nun 164. maddesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3. maddesidir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/5002
Karar No: 1997/4185

Temyiz İsteminde Bulunan : Karabük Vergi Dairesi Müdürlüğü-KARABÜK
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : 30.1.1991 tarihinde vefat eden …'in 1.1.1991-30.1.1991 dönemi hesaplarının incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak varisleri adına salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı; ölüm nedeniyle faaliyeti sona eren bir işletmeye ait mamül mal ve malzemeler ile demirbaşların, mirasçılar tarafından mirasın taksimi anlamında satışı suretiyle elden çıkarılmasından doğan kazancın vergilendirilmesinin mümkün olmadığı, mirasçıların terekeyi diledikleri gibi taksim edilebileceklerinin Medeni Kanunun 586. maddesinde öngörüldüğü, miras yoluyla intikal eden malların ve demirbaşların adi ortaklığa satışı nedeniyle elde edilen gelirin katma değer vergisi matrahına dahil edilerek vergiye tabi tutulmasında yasal isabet bulunmadığı gibi varsayımlara dayalı olarak ve fireler dikkate alınmadan hesaplanan matrah farkında da yasaya uyarlık görülmediği gerekçesiyle kabul ederek kaçakçılık cezalı tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; Vergi Usul Kanunun 164. Maddesi uyarınca ölümünün işi terk anlamına geldiği, Katma Değer Vergisi Kanununun 3. maddesine göre de vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun işletmeden çekilmesinin teslim sayılacağı, ölümden sonraki işletmeye ait mallar için varisler adına fatura düzenlenerek bunlar üzerinden katma değer vergisi uygulanması gerektiği, bunu yapmayarak vergi ziyaına sebep oldukları, yapılan cezalı tarhiyatın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …'ın Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan Vergi Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'nın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.


TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına 16.12.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi