Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/300
Karar No: 2011/244
Karar Tarihi: 13.09.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/300 Esas 2011/244 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2011/300 E.  ,  2011/244 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin ortağı olduğunu, davalı kooperatifçe ... Mahallesi 1074 ada 48 parseldeki inşaatın zemin dahil 3. kat ön cephe dairesinin yönetim kurulunun 18.08.1998 tarihli karararıyla 3.000,00 TL bedelle müvekkiline satılmasına rağmen dairenin kooperatifçe kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince arsa sahibine verildiğini, 30.12.2000 tarihde çekilen kur"a da ise davalı kooperatifçe Dernek mahallesinde inşa edilen konutlardan 4. kattaki dairenin müvekkiline isabet ettiğini, ancak binanın 4. katın kaçak yapılması nedeniyle belediyece yıkıldığından müvekkiline konut verilmediğini, müvekkilinin 1998 yılında ödediği para nedeniyle faiz kaybına uğradığını, o tarihte peşin para ile alınan dairenin dava tarihindeki değerinin yaklaşık 30.000,00 TL olduğunu, yapılan işlemler nedeniyle müvekkilinin manevi zarara da uğradığını ileri sürerek, şimdilik 15.000,00 TL maddi ve 1.000,00 TL manevi tazminatın temerrüt faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Kooperati temsilcisi, kooperatif ortağı olan davacının ödediği aidatı isteyemeyeceğini, taraflar arasında satım ilişkisi değil ortaklık ilişkisi bulunduğunu, 30.10.2000 tarihli kur"a sonucu davacıya taşınmaz verildiğini ve manevi tazminat koşullarının oluşmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Diğer davalılar, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davacının kooperatif ortağı olduğu, 28.10.2000 tarihli kur"a sonucu kooperatifçe Dernek Mahallesinde inşa edilen 3. kat 14 nolu dairesinin davacıya isabet etmesine rağmen taşınmazın tapuda ... adına kayıtlı olduğu, yönetim kurulunun ortaklıktan ihraç kararı kesinleşene kadar çıkarılan ortak yerine yeni ortak alınamayacağı ilkesine aykırı davrandığı, bu nedenle davacının kendisine verilecek konut bulunmayan ortak durumunda olduğu ve davacıya ödenecek tazminatın bu durumdaki bir ortağa verilecek tazminatın hesaplanma metoduyla belirlenmesi gerektiği sonucuna varılarak, davanın kısmen kabulü ile 6.274,40 TL maddi, 1.000,00 TL manevi tazminatın davalı...Konut Yapı Kooperatifinden temerrüt faiziyle birlikte tahsiline, yönetim kurulu üyesi davalılara yönelik davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı temyiz etmiştir.
    Davacı vekili, 13.05.2009 tarihli tavzih dilekçesi ile alacak kalemlerini açıklamış ise de, yapılan açıklamalardan davacının çıkma payı alacağını mı, yoksa kendisine konut verilmeyen ortağın isteyebileceği tazminatı mı istediği anlaşılmamaktadır. Temyiz dilekçesinde de davacının ortak olup olmasına göre alternatifli temyiz itirazları ileri sürülmüştür. Mahkemece, davacının ortak olduğu kabul edilerek kendisine konut teslim edilmeyen bir ortağa verilmesi gereken tazminat hesaplanmaya çalışılarak hüküm altına alınmıştır. Davacı yana öncelikle isteminin hukuki niteliği açıklattırılmalıdır; istemin çıkma payına ilişkin olduğunun anlaşılması halinde, ortaklığı devam eden bir kişinin bu tür bir istemde bulunamayacağı göz önüne alınmalıdır.
    İsteminin, kendisine verilecek konut bulunmayan ortağın isteyebileceği tazminat olduğunun anlaşılması halinde ise; şu şekilde değerlendirme yapılmalıdır:
    Önce, davalı kooperatifçe ortaklara tahsis edilen bağımsız bölümün dava tarihindeki rayiç değeri saptanmalıdır. Daha sonra, normal bir ortağın kooperatife yapması gereken eksiksiz ödemelerinin her bir ödeme tarihinden itibaren dava tarihine kadar Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) artış ortalama oranlarının uygulanması sonucu dava tarihinde ulaştığı güncelleştirilmiş değeri bulunmalıdır. Ardından, bağımsız bölümün rayiç değerinden normal ve eksiksiz ödemede bulunan bir ortağın ödemelerinin güncelleştirilmiş değeri çıkartılarak, böyle bir ortağın bu ödemeleri karşılığında ne miktar yararlanma sağladığı belirlenmelidir. Buna bağlı olarak, davacının yaptığı ödemelerin aynı kritere göre hesaplanacak güncelleştirilmiş değeri, normal bir ortağın elde ettiği yararlanma miktarı ile çarpıldıktan sonra normal bir ortağın eksiksiz ödemelerinin güncelleştirilmiş değerine bölünmesi sonucu ortaya çıkacak meblağa davacı ortağın kooperatife yaptığı ödemelerin güncelleştirilmiş değerinin eklenmesi ile bulunacak rakamın tazminat olarak hüküm altına alınması gerekmektedir.
    Bu durum karşısında, davacıya daire tahsisinin mümkün olmaması durumunda tazminat istemi bakımından, anılan ilkeler çerçevesinde araştırma yapılıp, kazanılmış haklar da gözetilerek uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, davacının istemlerinin kapsamı ve sonuçları üzerinde yeterince durulmadan ve anılan ilkelere uyulmadan, yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle davacı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 13/09/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi