Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/123
Karar No: 2011/184
Karar Tarihi: 22.07.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/123 Esas 2011/184 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı konut sahibi, davalının konutunu 2004 yılından beri haksız şekilde işgal ettiğini ve Manisa 3. Noterliği'nin yaptığı ihtara rağmen işgaline devam ettiğini iddia ederek, elatmanın önlenmesi ve taşınmazın kendisine teslim edilmesi ile birlikte 8.000 TL ecrimisil talep etmiş. Mahkeme, davalının taşınmazı haricen satın aldığını ve kooperatif üyeliğini iktisap etmediğini, davacının kooperatif ile olan ilişkisinde taşınmazı işgal eden davalının kalmasına zımni rıza gösterdiği gerekçesiyle, dava kısmen kabul edilerek müdahalenin men\"ine, davacının 12.000 TL tazminat alması için davalı lehine hapis hakkı tanınmasına ve haksız işgal tazminat talebinin reddine karar vermiş. Ancak, kooperatif ortaklık payına istinaden tahsis edilen konutta davalının vaki elatmanın önlenmesi talebiyle açılan davada, mahkeme dosyayı yeterince incelemeden hüküm tesisi ettiği gerekçesiyle kararı bozmuştur. Kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 818, Madde 819; Türk Medeni Kanunu Madde 693.
23. Hukuk Dairesi         2011/123 E.  ,  2011/184 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin ... Mahallesi ...Sokak No... Manisa adresinde bulunan, tapuda Yenimahalle (... Mahallesi) 150 pafta, 1184 ada, 13 parselde kayıtlı zemin üstü 5. kat 11 nolu dairenin sahibi olduğunu, davalının 2004 yılı 1. aydan itibaren haksız şagil olduğunu ve kendisine Manisa 3. Noterliği"nin 01.07.2004 tarih ve 7716 yevmiye sayılı ihtara rağmen işgaline devam ettiğini ileri sürerek, taşınmaza vaki elatmanın önlenmesine, taşınmazın kendisine teslimine ve 2004 yılı 1. aydan dava tarihine kadar aylara göre hesaplanacak faiziyle birlikte fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere 8.000,00 TL"nin ecri misil olarak tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalının taşınmazı haricen satın aldığı, ancak kooperatif üyeliğini iktisap etmediği, davacının satın alan konumundaki davalının taşınmazda kalmasına zımni rıza gösterildiği gerekçeleriyle, dava kısmen kabul edilerek müdahalenin men"ine, davacının yargılamada aldığı kabul edilen 12.000,00 TL için davalı lehine hapis hakkı tanınmasına, haksız işgal tazminat taleplerinin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Dava, davacıya kooperatif ortaklık payına istinaden tahsis edilen konuta davalının vaki elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemlerine ilişkindir.
    Kooperatif tarafından taşınmazın ortağa tahsisi, mülkiyeti geçiren bir işlem olmayıp kooperatifle olan iç ilişkide bir hak bahşeden ve koşulları oluştuğunda kooperatife karşı tapu iptal ve tescil talebinde bulunma hakkı yanında ortağa, tahsis hakkına karşı yapılan haksız saldırılarda üçüncü kişilere karşı müdahalenin men"i ve ecri misil davası açmaya izin veren bir haktır. Tahsis hakkına dayanan ortak, taşınmazını işgal eden üçüncü bir kişiye karşı müdalenin men"i ve ecri misil davası yanında tahsis hakkını tanımayan kooperatife karşı birlikte tek bir dava açabileceği gibi sonradan açılan davalar da, bağlantı sebebi ile birleştirilmelidir. Diğer bir anlatımla tahsis hakkına dayalı müdahalenin men"i ve ecri misil davalarında mülkiyet hakkı, kooperatife ait olduğundan ve tahsis hakkı, bu hak ile doğan bağlı bir hak olduğundan, kooperatif tarafından, kendisinde tahsis hakkı bulunduğu kabul edilmeyen kişi, haksız şagil olduğu iddiasındaki kişiye karşı dava açacaksa zorunlu olarak kooperatifi de davaya dahil etmelidir.
    Bu bilgiler ışığında somut olaya gelince; davalının, davacı aleyhine üyeliğin tespiti davası açtığı ve bu davanın aynı mahkemede derdest olduğu, davalının satış parası olarak verdiği 12.000 TL"nin kendisinde olduğunu davacının kabul ettiği dosya kapsamından anlaşılmıştır. Mahkemece, belirtilen davanın bu davaya etkisi ve gerektiğinde bu dosya ile birleştirilmesi hususu, ayrıca davacının para aldığı yönündeki beyanı ile satışa ilişkin olarak verilen senetlerin takibe koyulduğu iddiası değerlendirilip tartışılmadan ve gerektiğinde taraflara kooperatif aleyhine üyeliğin tespiti davası açmaları ve dava açmaları halinde bu dosya ile birleştirilmesi için mehil verilmesi gerekip gerekmediği üzerinde durulmadan eksik inceleme ile hüküm tesisi doğru görülmediğinden ve hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    2) Bozma nedenine göre, davacı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin anılan yönlere ilişkin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davalı yararına BOZULMASINA, (2) nolu bentte belirtilen sebeple, davacı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, taraflardan peşin alınan harçların istek halinde iadesine, 22.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi