Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/19215
Karar No: 2016/924
Karar Tarihi: 25.01.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/19215 Esas 2016/924 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir taşınmazın kamulaştırmasız olarak el konulması nedeniyle tazminat talebiyle açılmıştır. Mahkeme, müdahalenin meni ve dikilen ağaçların kalmasına karar verirken, aynı zamanda müdahale edilen kısım için hesaplanan tazminatın da tahsiline karar vermiştir. Davalı idare kararı temyiz etmiştir. Yüksek Mahkeme, temyiz itirazlarının yerinde olmadığına karar vererek, öncelikli talep olan müdahalenin meni ve kalmasına karar verildiği için, kamulaştırmasız el konulan kısım için tazminat talebinin kabul edilemeyeceğine hükmetmiştir. Kanun maddesi olarak HMK'nun 111. maddesi ve HUMK'nun 428. maddesi belirtilmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2015/19215 E.  ,  2016/924 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, ... İli ... İlçesi ... Köyü 186 parsel sayılı taşınmazın kamulaştırmasız el koyma nedenine dayalı olarak tazminat, aksi halde müdahalenin men"i ve kal istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı, dava dilekçesinde, davalı idarenin müdahalesinin men"ini ve dikilen ağaçların kal"ini, bunun kabul edilmemesi halinde ise kamulaştırmasız el koyma sebebiyle bedel talebinde bulunmuş; mahkemece; davalının bilirkişi raporunda (A) harfiyle gösterilen 6.186.43 m²"lik kısma müdahalesinin men"ine, müdahale edilen kısımda bulunan ağaçların kal’ine ve müdahale edilen kısım için hesaplanan 4.330,50 TL"lik tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine karar verilmiş; kararı davalı idare temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    Davacı, aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik fer"ilik ilişkisi kurmak suretiyle aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Bunun için talepler arasında hukuki veya ekonomik bir bağlantının bulunması şarttır. Mahkeme, davacının asli talebinin esastan reddine karar vermedikçe, ikinci kademedeki talebini inceleyemez ve hükme bağlayamaz (HMK. m. 111)
    Davacının öncelikli isteği, davalı idarenin müdahalesinin men"i ve kal"dir. Bunun kabul edilmemesi halinde kamulaştırmasız el koyma sebebiyle elkonulan kısmın bedeline hükmedilmesini istemiştir. Başka bir ifade ile dava kademeli olarak açılmıştır. Davacının öncelikli isteği kabul edildiğine göre, başka bir ifade ile müdahalenin men"i ve kal"e karar verildiğine göre, ikinci kademede yer alan istek hakkında kabul kararı verilemez. Bu husus nazara alınmadan, kamulaştırmasız el koyma sebebiyle el konulan kısmın bedeline hükmedilmesi doğru bulunmamıştır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile temyiz edilen hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 25.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi