Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7524
Karar No: 2016/10695
Karar Tarihi: 13.04.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/7524 Esas 2016/10695 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/7524 E.  ,  2016/10695 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 09.05.2013 tarihinde davalı banka .... ... kobi bankacılığı müdür yardımcısı olarak göreve başladığını, çalıştığı .... ....sinin 2013 yılında bankanın en başarılı 2. ....si ödülünü aldığını, bu ....de on ay onbeş gün çalıştığını ve performans notunun 72 ve 77 olduğunu, davalı bankanın kararı ile 24.03.2014 tarihinde .... ....sine tayin olduğunu, o tarihte .... ... .... Yöneticisi olmadığını ve bankanın çok sayıda kanuni takibe konmuş alacağı olduğunu, müvekkilin iş sözleşmesinin feshi öncesi uyarılmadığını, savunmasının alınmadığını, tahsis ve kullandırım tarihinde müvekkil ile ilgisi olmayan sorunlu kredilerin siciline tanımlandığını, bu davranışa karşılık müvekkilin tüm itirazlarının yanıtsız kaldığını, 30.04.2014 tarihinde toplam 8.700,000,00 TL kredinin kanuni takibe aktarıldığı, bunun 3.200,000,00 TL sının müvekkile devredilenlerden olduğunu, bu yüzden .... ...ki 70"lerde olan performans notunun 00 lara düştüğünü, sonuç olarak yaklaşık onaltı yıllık bankacılık deneyimine sahip müvekkilinin davalı ... .... ... hiçbir yüz kızartıcı ve usulsüz işlemi olmaksızın .... ...ki performansı sebep gösterilerek iş sözleşmesinin feshedildiği ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının .... ... çalışırken 13.06.2014 tarihinde performansının yetersiz olması sebebiyle tüm kanuni hakları ödenerek iş sözleşmesinin feshedildiğini, davacının .... ...ki başarısının beklentileri karşılamadığını, görevini dikkat ve özenle yürütmesi için uyarıldığını, iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun"un 19. ve devamı maddelerine uygun olarak feshedildiğinden işe iade talebinin yerinde olmadığını savunarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının davalı bankanın .... ... çalışmakta iken davalı banka tarafından başarılı bulunarak ödüllendirildiği ve sonrasında bankanın .... ....sine atandığı, davacının .... ... sadece seksenbir gün çalıştıktan sonra iş sözleşmesinin performans yetersizliği gerekçe gösterilerek fesh edildiği, uzman bilirkişi raporundan da belli olduğu üzere bu ....nin 8 milyon TL tutarında batık kredisi olan bir .... olduğu, sadece seksenbir gün bu miktarda ki krediyi anlamak ve çözmek için çalışmalar yapmak üzere dahi yeterli olmadığı, böyle olunca feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 21. maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az dört, en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. İş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz.
    Dosya içeriğine göre davacı işçinin davalıya ait işyerinde 09.05.2013-13.06.2014 tarihleri arasında çalıştığı anlaşılmaktadır. Davacı işçinin kıdemine ve fesih sebebine göre mahkemece işe başlatmama tazminatının davacının beş aylık ücreti tutarında belirlenmesi doğru bulunmamıştır. Sözkonusu tazminatın davacının dört aylık ücreti tutarında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3-Davacının kanuni süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih sebebi dikkatealınarak takdiren davacının dört aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6-Davacının yapmış olduğu 602,20 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, kesin olarak 13.04.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi