17. Hukuk Dairesi 2007/1665 E. , 2007/3313 K.- RUCÜEN TAZMINAT
- YABANCI PLAKALI ARAÇ
- YEŞIL KART POLIÇESININ HÜKMÜ
- KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU (2918) Madde 91
- KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU (2918) Madde 108
"İçtihat Metni"Taraflar arasındaki rücuen tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkili şirkete kasko sigortalı araca, Türkiye sınırları içinde davalının sorumluluğunda olan yabancı plakalı aracın zincirleme kaza sonucu çarparak hasara neden olduğunu ileri sürerek, sigortalısına ödenen miktardan kalan ve davalının kusuruna isabet eden 3.359.34 YTL"nın 8.11.2004 rücu ihbar tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili cevabında, sorumluluklarının kazaya karışan yabancı plakalı araçların yeşil kart sigortaları bulunması halinde, sürücünün kusuru ve mali sorumluluk sigortası limitleri ile sınırlı olduğunu belirterek, kazaya karışan aracın yeşil kart sigortası bulunmadığından davanın husumetten reddini istemiş, faize de itiraz etmiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve benimsenen bilirkişi raporuna göre davanın kabulü ile 3.359.34.YTL.nın dava tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dava, yabancı ülkede faaliyet gösteren sigorta şirketine zorunlu mali sorumluluk poliçesi ile sigortalı olan aracın karıştığı kaza sonucu, davacı sigorta şirketinin rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Davalı Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu"nun çalışma esas ve usulleri hakkındaki 26.10.1991 gün ve 21033 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanan yönetmeliğin "Büronun amacı" başlığını taşıyan 5. maddesinin 3. bendi uyarınca, yurt dışında sigortalanmış bulunan ve geçerli olan sigorta sertifikası taşıyan motorlu kara taşıt araçları sahipleri veya sürücüleri tarafından Türkiye"de sebebiyet verilmiş hasarların,doğrudan doğruya idare ve ödenmesi hususundaki işlemleri yapmak, büronun amaçları arasında sayılmıştır. Bu nedenle yabancı plakalı araçların Türkiye"de karıştıkları kazalarda, şayet geçerli bir yeşil kart sigortaları varsa, bunların sigorta yaptırmalarına gerek olmaksızın araçlarının neden olacağı zararlar karşılanacaktır.
Bir başka deyişle, yeşil kart poliçesi o ülkede düzenlenmiş zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi gibi kabul edilecektir. Buna göre yeşil kart sigortası, anlaşmaya dahil yabancı ülkelerin zorunlu mali sorumluluk sigortalarını biraraya getiren üniform ve beynelminel bir sigorta poliçesi olarak tanımlanmaktadır. Memleketimizin de üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi mensuplarının 20 Nisan 1959 tarihinde imzaladıkları "Beynelminel Mecburi Mesuliyet Sigortasına dair Avrupa Sözleşmesi" gereğince ülkemizde de tüzel kişiliği haiz Türkiye Sigorta ve Reasünans Şirketleri Birliği Motorlu Taşıt Bürosu kurulmuş olup, yeşil kart sistemi uygulanmaktadır.
Somut olayda, kazaya karışan yabancı Bulgar plakalı (A-9...-at) aracın, Bulgar O....... Orjinal Sigorta Şirketi tarafından BG0056..... nolu trafik poliçesi ile sigortalı olduğu ileri sürülmüşse de yabancı plakalı bu aracın kaza tarihini kapsayan geçerli bir yeşil kart sigorta poliçesinin bulunup bulunmadığı hususunda mahkemece bir inceleme yapılmamıştır.
Mahkemece, öncelikle, yabancı plakalı aracın yabancı ülkede geçerli bir poliçesinin bulunup bulunmadığı araştırılmadan işin esasına girilerek karar verilmesi doğru görülmemiştir.
2-Bozma nedeni ve şekline göre de, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle şimdilik sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 30.10.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.