Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 1997/2525
Karar No: 1998/125
Karar Tarihi: 21.01.1998

Danıştay 7. Daire 1997/2525 Esas 1998/125 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılan bir kredi nedeniyle tarh edilen damga vergisi cezasının istisna edilmesiyle ilgili bir dava neticesinde, yükümlü şirketin kullanmış olduğu yatırım kredisinin, Türkiye Kalkınma Bankası'ndan alındığı ve kaynak kullanımı destekleme fonu kaynaklı kredi niteliğinde olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda, düzenlenen borç senetlerinin damga vergisinden istisna edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri; 3505 sayılı Kanunun geçici 2. maddesi, 488 sayılı Kanun, 492 sayılı Kanun ve Yatırımların, Döviz Kazandırıcı Hizmetlerin ve İşletmelerin Teşviki ve Yönlendirilmesi ile ilgili 92/2 sayılı Tebliğdir.

Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1998
Karar No : 125
Esas Yılı : 1997
Esas No : 2525
Karar Tarihi : 21/01/998

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA, TÜRKİYE KALKINMA BANKASINDAN KULLANILMIŞ BULUNAN KAYNAK KULLANIMI DESTEKLEME FONU KAYNAKLI KREDİNİN, ORTA VE UZUN VADELİ KREDİ NİTELİĞİNDE OLMASI NEDENİYLE DÜZENLENEN BORÇ SENETLERİNİN DAMGA VERGİSİNDEN İSTİSNA BULUNDUĞU HK.
Yükümlü şirket tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılan kredi nedeniyle tarh edilen kusur cezalı damga vergisini; yükümlü şirketçe Türkiye…Bankasından alınan kaynak kullanımı destekleme fonu kaynaklı kredi için düzenlenen belgelerle ilgili olarak, Yatırım Teşvik Belgesinde orta ve uzun vadeli yatırım kredisi öngörülmediğin-
den bahisle damga vergisi salınmış ise de, 3505 sayılı Kanunun geçici 3'üncü maddesi ile ihracat veya döviz kazandırma taahhüdünde bulunulan ve yatırım teşvik belgesine bağlanmış yatırımlar için alınan yatırım kredileri ile bu belge kapsamındaki şirket kuruluşu ve sermaye artırımı, gayrimenkullerin ve irtifak haklarının ayni sermaye olarak konulması halinde bunların tapuya tescil işlemi ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edileceğinin hükme bağlandığı, dosyanın incelenmesinden; ... gün ve ... sayılı Yatırım Teşvik Belgesinde yükümlü şirket tarafından ihracat taahhüdünde bulunulduğu, yatırımdan yararlanacak teşvik tedbirleri arasında %30 oranında kaynak kullanımı destekleme kredisinin belirtilmiş bulunduğu, bu durumda 3505 sayılı Yasanın geçici 2'nci maddesine uygun olarak teşvik belgesine bağlanmış yatırım için alınan yatırım kredileri nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edilmesinin gerektiği, alınan kredinin, teşvik belgesinin yatırım finansmanı bölü-
münde gösterilmemesi, bu istisnadan yararlanmaya engel teşkil etmeyeceği gerekçesiyle kaldıran ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve ... sayılı kararının; yükümlü şirkete verilen yatırım teşvik belgesinin yatırım finansmanı bölümünde, orta ve uzun vadeli yatırım kredisi öngörülmediğinden, Türkiye … Bankası A.Ş.'den kullanılan kaynak
kullanımı destekleme fonu kaynaklı kredi için düzenlenen işlemlerin damga vergisinden müstesna tutulamayacağı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
3505 sayılı Kanunun 1.1.1989 tarihinden itibaren yürürlüğe giren geçici 2'nci maddesinde; "a-ihracat, b-ihracat teşvik belgesine bağlanan döviz kazandırıcı faaliyetlerle, bu belge kapsamındaki ithalat, c-ihracat veya döviz kazandırma taahhüdünde bulunulan veya turizm teşvik belgesine bağlanmış yatırımlar için alınan yatırım kredileri
ile bu belge kapsamındaki şirket kuruluşu ve sermaye artırımı, gayrimenkullerin ve irtifak haklarının ayni sermaye olarak konulması halinde bunların şirket adına tapuya tescili işlemleri ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlar 31.12.1993 tarihine kadar 488 sayılı Kanuna göre damga vergisinden ve 492 sayılı Kanuna göre harçlardan istisna edilir." hükmü yer almıştır.
İhracat ve Yatırımlarda Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında 1 Seri Nolu Tebliğin II-C bölümünde; yatırımlarla ilgili istisnanın kapsamı belirtilerek, (a) bendinde; ihracat veya döviz kazandırma taahhüdünde bulunulan teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarda kullanılacak orta ve uzun vadeli yatırım kredileriyle ilgili sözleşmelerin, bu sözleşmelerin teşvik belgesinin geçerlilik süresi içerisinde düzenlenmiş olması halinde istisnadan yararlandırılacağı belirtilmiş bulunmaktadır.
8.4.1992 gün ve 21193 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan; Yatırımların, Döviz Kazandırıcı Hizmetlerin ve İşletmelerin Teşviki ve Yönlendirilmesi ile ilgili 92/2 sayılı Tebliğin, orta ve uzun vadeli yatırım kredilerinde vergi, resim ve harç istisnası başlıklı 16'ncı maddesinde; teşvik belgesine bağlı ve yatırımın tamamlanmasından itibaren 5 yıl müddetle müsteşarlık tarafından belirlenecek asgari miktarda ihracat taahhüdünde bulunulan yatırımlar için alınan yatırım kredileri (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kaynaklı Krediler dahil) ile belge kapsamındaki şirket kuruluşu ve sermaye tezyidi, gayrimenkullerin ve irtifak haklarının ayni sermaye olarak konulması halinde bunların şirket adına tapuya tescil işlemleri ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların 488 sayılı Kanuna göre damga vergisinden istisna edileceği, 28.3.1992 gün ve 21185 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 92/2805 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımların, döviz kazandırıcı hizmetlerin ve işletmelerin teşviki ve yönlendirilmesine ait esaslar belirlenerek, 7'nci maddenin 1'inci fıkrasında; fon kaynaklı kredilerin tanımının yapıldığı, buna göre; Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu Kaynaklarından kullandırılacak kredilerin, fon kaynaklı krediyi ifade ettiği belirtilerek, teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlarda, bu esaslarda belirtilen hükümler çerçevesinde, fon kaynaklı kredi temin edilebileceği, bu teşvik tedbirlerinden yararlanabilmek için söz konusu teşviğin belgede yer almış
olmasının yanısıra, krediyi verecek bankanın yapacağı değerlendirmenin de olumlu netice vermesi gerektiği, bu kredinin, Türkiye … Bankası, … Bankası, … Bankası, … Bankası ve gerekli görülmesi halinde müsteşarlıkça uygun görülen diğer bankalar aracılığı ile kullandırılacağı belirtilmiş bulunmaktadır.
Dosyada mevcut ... gün ve ... sayılı Yatırım Teşvik Belgesinin incelenmesinden, yatırımın yararlanacağı teşvik tedbirleri arasında vergi, resim, harç istisnası yanı sıra kaynak kullanımı destekleme kredisinin de bulunduğu, söz konusu kredinin Türkiye Kalkınma Bankasından temin edildiği ve yukarıda yazılı mevzuat hükümlerine göre kaynak kullanımı destekleme kredisinin orta ve uzun vadeli yatırım kredileri içerisinde yer aldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, yatırım teşvik belgesi kapsamında, Türkiye Kalkınma Bankasından kullanılmış bulunan kaynak kullanımı destekleme fonu kaynaklı kredi nedeniyle düzenlenen borç senetlerinin damga vergisinden istisna edildiği anlaşılmış bulunduğundan, damga vergisini kaldıran mahkeme kararında isabetsizlik görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddine mahkeme kararının onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi