Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/12761
Karar No: 2013/1351
Karar Tarihi: 06.02.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/12761 Esas 2013/1351 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, tapu iptali ve tescil davasıdır ve davacılar miras bırakanın ehliyetsiz olduğunu iddia ederek çekişmeli taşınmazların miras payları oranında adlarına tescilini istemişlerdir. Davalılar ise temliklerin iradi olarak gerçekleştirildiğini ve davaların reddedilmesi gerektiğini savunmuşlardır. Mahkeme, mirasçılardan mal kaçırma amaçlı veya muvazaalı bir durumun olmadığına ve davalıların iyiniyetli olduğuna karar vererek davayı reddetmiştir. Daha sonra yapılan bir inceleme sonucunda, birleşen davacıların dava açma süresinin dolması nedeniyle davalarının açılmadığına karar verilmiştir. Kararın kanun maddeleri ise HMK'nın 150/2 maddesi (HUMK'nun 409/5. maddesi) olarak belirtilmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2012/12761 E.  ,  2013/1351 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL
    Taraflar arasında görülen davada;
    Asıl ve birleşen davalarda davacılar; miras bırakanları ..."ün çekişme konusu 1222, 440 ve 448 parsel sayılı taşınmazlarını satış suretiyle akrabası olan davalı ..."e, Mehmet"in de bu yerlerden 1222 parseli diğer davalıya satış suretiyle devrettiğini, temlik tarihinde murisin ehliyetsiz olmasından yararlanıldığını, anılan temliklerin mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu belirterek, tapu iptal ve miras payları oranında adlarına tesciline karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalılar, miras bırakanın ehliyetli olduğunu, temliklerin iradi olarak gerçekleştirildiğini, çekişmeli taşınmazları bedeli karşılığında rayiç değeri üzerinden satın aldıklarını belirterek, davaların reddini savunmuşlardır.
    Davanın reddine ilişkin olarak verilen karar Dairece; “mirasbırakan tarafından davalı ..."e,ondan da diğer davalı ..."e yapılan temliklerin mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olmadığı, davalı ..."in aynı zamanda iyiniyetli olduğu saptanmak suretiyle davanın reddine karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik olmadığı ancak mahkemece 26.02.2008 tarihli celsede birleşen dosya davacıları ... ile... tarafından açılan dava dosyasının taraflarca takip edilmemesi sebebi ile HUMK"un 409/1. maddesi gereğince işlemden kaldırıldığı, bir sonraki celse olan 27.05.2008 tarihli oturuma kadar da HUMK"un 409/5. maddesi gereğince 3 aylık sürenin dolduğu gözetilerek birleşen davacılar bakımından davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi” gereğine değinilerek bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda birleşen davacılar bakımından HMK"nun 150/2 maddesi (HUMK"Nun 409/5. maddesi) uyarınca davanın açılmamış sayılmasına, diğer davacılar bakımından davanın reddine ilişkin karar kesinleştiğinden karar ittihazına yer olmadığına karar verilmiştir.
    Karar, birleşen davacılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakimi ... raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi,gereği görüşülüp düşünüldü: -KARAR-
    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Birleşen davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 3.15.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden birleşen davacılardan alınmasına, 06.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi