23. Hukuk Dairesi 2012/5635 E. , 2012/7140 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın kabulüne, birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün asıl ve birleşen davada davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı temsilcileri...ve ... ile davacılardan..., ... ve Vekilleri Av. ..."ın gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- KARAR -
Asıl davada davacılar vekili, davalı kooperatifin 12.06.2005 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında konut yapı kooperatifinin işletme kooperatifine dönüştürülmesi kararı alındığını, söz konusu kararın usulsüz olduğunu, davalı kooperatifin 1987 yılında ferdi mülkiyete geçerek, konutları ortaklar adına tescil ettirdiğini, amacına ulaşan kooperatifin dağıldığını, dağılan kooperatifin işletme kooperatifine dönüşemeyeceğini, işletme kooperatifine dönüşmenin tüm üyelerin çıkarına olmadığını, azınlıkta olan ve çok katlı binalarda oturan ortakların çıkarlarının işletme kooperatifinde çoğunluğu elinde bulunduran müstakil konut maliklerince ihlal edildiğini, birleşen davada ise 07.03.2010 tarihli genel kurulda usulüne uygun olarak teklif edilmiş olmasına rağmen kooperatifin feshinin görüşülmesi istemli teklifin gündeme alınmadığını ileri sürerek, asıl davada, işletme kooperatifine dönüşmeye ilişkin genel kurul kararının yoklukla malul olduğunun, kooperatifin amacının gerçekleştiğinin ve dağılmış olduğunun tespitine, feshine, tasfiye memuru atanmasına; birleşen davada ise, teklifin gündeme alınmaması kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, konut yapı kooperatifinden işletme kooperatifine geçişin son tapunun verildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde usulüne uygun olarak gerçekleştiğini, 12.06.2005 tarihli genel kurulda işletme kooperatifine geçiş hususunda alınan kararın bozulması ve kooperatifin tasfiyesi talebiyle açılan davanın reddedildiğini, çok katlı binalarda oturan üyelerin azınlıkta kaldığı ve haklarının ihlal edildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu savunarak, asıl ve birleşen davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; asıl davada, kooperatifin 1987 yılında ferdi mülkiyete geçtiği, ortaklardan birinin tapusunun 18 yıl sonra 2005 yılında tescil edildiği, kooperatifin uhdesinde arsa ve işyeri tapuları olduğu halde 12.06.2005 tarihli genel kurulda kanuna karşı hile yoluyla kooperatifin amacının değiştirilerek işletme kooperatifine dönüştürüldüğü, 1987
yılından itibaren çok katlı konut sahibi ortaklar ile villa sahibi ortaklar arasında anlaşmazlıklar yaşandığı, azınlıkta kalan çok katlı konut sahiplerinin diğer ortakların rızası hilafına genel kurulda karar alamadıkları, birleşen davada ise gündeme madde ilavesinin noter tebligatı ile yapılmadığı, 1163 sayılı Kanun"un 46. maddesinde hangi konuların sonradan gündeme alınacağının düzenlendiği bunlar arasında kooperatifin feshinin bulunmadığı gerekçesiyle, asıl davanın kabulüne, kooperatifin fesih ve tasfiyesine, tasfiye memuru tayinine, birleşen davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, asıl dava yönünden davalı vekili temyiz etmiştir.
Asıl dava, kooperatifin tasfiyesi, birleşen dava genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 81. maddesinde "Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulune uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir. Somut olayda, dosyada bulunan tapu kaydından anlaşıldığı üzere 22.04.2005 tarihinde ferdileşme sebebiyle tapu kaydı tesis edilmiş ve 12.06.2005 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında konut yapı kooperatifinin işletme kooperatifine dönüştürülmesi kararı alınmıştır. Davalı kooperatif anasözleşmesinin 6. maddesinde kooperatifin amaç ve faaliyetleri düzenlenmiş, anılan madde de kooperatifin amacı ve faaliyet konuları arasında, kooperatifçe yaptırılan konutların mülkiyetinin ortaklara aktarılması sayılmıştır. Bunun yanı sıra mahkemece de kabul edildiği üzere kooperatif bünyesinde 13 işyeri ile bazı arsalar bulunmaktadır. Kooperatifin feshine karar verebilmek için ferdi mülkiyete geçilmesinin yanı sıra anasözleşmede gösterilen işlerin de tamamlanması koperatif üzerine kayıtlı işyeri ve arsaların tasfiyesi gerekir. Davalı kooperatif bakımından, 22.04.2005 tarihinde ferdileşmeye dayalı olarak tapu kaydı tesis edildiği ve anasözleşmede belirtilen tüm işlerin tamamlanmadığının anlaşılmasına göre davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçeyle kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.