16. Hukuk Dairesi 2014/21072 E. , 2015/8747 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sonucu ... Köyü çalışma alanında bulunan 110 ada 37 parsel sayılı 724.219,52 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz kamu orta malı niteliğinde mera vasfıyla sınırlandırılarak özel siciline kaydedilmiştir. Davacı ... irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak tapu iptal ve tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulü ile, çekişmeli 110 ada 37 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydının iptaline, fen bilirkişi raporunda (A) harfi ile gösterilen kısmın taşınmazdan tefriki ile ayrı bir parsel numarası altında tarla niteliği ile 1/8 payının ... , 1/8 payının ..., 1/8 payının ..., 1/8 payının ..., 1/8 payının ..., 1/8 payının ..., 1/8 payının ..., 1/8 payının ... adına tapuya tesciline, taşınmazın kalan kısmının mevcut haliyle mevcut malik adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, çekişmeli taşınmazın temyize konu (A) harfi ile gösterilen bölümünün tarım arazisi niteliğinde bulunduğu, davacı taraf lehine zilyetlikle mülk edinme şartlarının gerçekleştiği kabul edilmek suretiyle hüküm kurulmuş ise de; yapılan araştırma, inceleme ve uygulama karar için yeterli bulunmamaktadır. Mahkemece, çekişmeli taşınmazın niteliği ile ilgili yöntemine uygun şekilde mera araştırması yapılmamış, memleket haritaları dosya arasına getirtildiği halde uzman bilirkişi marifetiyle taşınmaza uygulanmamış, davalı Köy Tüzel Kişiliğinin şikayeti üzerine Asliye Ceza Mahkemesi"nde davacı aleyhine açılan dosya, iş bu dosya arasına istenmemiş ve keşifte dinlenen mahalli bilirkişi beyanları hüküm vermeye yeterli olmadığı halde yazılı olduğu şekilde karar verilmiştir. Doğru sonuca varılabilmesi için; mahallinde yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen, davada yararı bulunmayan komşu köylerde ikamet eden şahıslar arasından seçilecek yerel bilirkişiler, taraf tanıkları, jeodezi ve fotogrametri mühendisi bilirkişi ve 3 kişilik ziraat mühendislerinden oluşan bilirkişi kurulu katılımı ile keşif yapılmalıdır. Taşınmazın başında yapılacak keşif sırasında yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından, taşınmazın temyize konu bölümünün geçmişte ne durumda bulunduğu, kime ait olduğu, kimden nasıl intikal ettiği, kim tarafından ne zamandan beri ve ne suretle kullanıldığı, taşınmazın öncesinin mera, yaylak veya kışlak olup olmadığı, taşınmaz imar ve ihyaya muhtaç yerlerden ise, imar-ihyaya konu edilip edilmediği, imar-ihyaya konu edilmiş ise ihyanın hangi tarihte başlayıp ne zaman bitirildiği, etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmalı, 3 kişilik zirai bilirkişi kurulundan, çekişmeli taşınmazın temyize konu bölümünün toprak yapısı ile taşınmazın geriye kalan bölümünün toprak yapısını mukayese eder şekilde, taşınmazın temyize konu (A) harfi ile gösterilen kısmının toprak yapısı ve niteliğini belirtir ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmalı, bilirkişi ve tanık sözleri komşu parsel tutanak ve dayanaklarıyla denetlenmeli, jeodezi ve fotogrametri mühendisi bilirkişiden dosya arasında bulunan stereoskopik hava fotoğraflarının stereoskop aletiyle incelenmesi neticesinde taşınmazın temyize konu bölümünün incelenen harita ve fotoğraflara göre sınırlarının ve niteliğinin belirlenmesi, taşınmaz imar ve ihyaya muhtaç yerlerden ise en geç tespit tarihi itibarı ile temyize konu bölüm üzerinde imar-ihyanın tamamlanıp tamamlanmadığının tespit edilmesi istenilmeli, taşınmazın temyize konu bölümünü tüm yönlerinden gösterir fotoğrafları çektirilmeli, fen bilirkişiye keşfi takibe imkan verir ve denetime elverişli kroki ve ayrıntılı rapor düzenlettirilmeli, bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik incelemeyle yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, davalı vekilinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, 22.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.