13. Hukuk Dairesi 2016/10364 E. , 2019/5635 K.
"İçtihat Metni" MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar ..., ... ve ... avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
K A R A R
Davacılar, murislerinin davalılardan noter satış vaadi sözleşmesi ile taşınmaz satın aldığını, taşınmazın zilyetliğinin devredilmesine rağmen tapusunun verilmediğini, tapu iptal tescile yönelik dava açtıklarını, taşınmaz bölünemez nitelikte olduğundan davayı kaybettiklerini, kararın Yargıtay denetiminden geçerek kesinleştiğini, böylelikle davalıların edimini yerine getirme olanağının kalmadığını belirterek, uğradıkları zararın belirlenmesi için taşınmazın güncel değeri tespit edilerek HMK"nun 107 maddesi gereğince şimdilik 80.000,00 TL maddi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsilini istemiş, yargılama devam ederken alacağını 87.910,00 TL"ye yükseltmiştir.
Davalılar, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulü ile 87.910,00 TL"nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan alınarak davacılara verilmesine, karar verilmiş, 24/03/2014 tarihli tashih şerhi ile davalı ... yönünden 40/640, davalı ... önünden 480/640, davalı ... yönünden 10/640 ve ölü ... mirasçıları yönünden 3/640 hisse oranında davalılardan alınarak, davacılara verilmesine şeklinde hüküm tashih edilmiş; karar davalılar ..., ..., ... tarafından temyiz edilmiştir.
1-Tavzih ve tashih kurumu HMK"da ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup, bu düzenlemelere göre mahkemece, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar tashih yoluyla res"en veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. (HMK 304) Tavzihe ilişkin olarak ise; hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyorsa yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa tavzih kararı verilebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. Asıl hükmü değiştirerek, hüküm sonucunu bertaraf edecek tavzih kararı verilemez. (H.M.K 305/2 )Mahkemece gerekçeli kararın hüküm kısmında "Açılan davanın kabulü ile 87.910,00 TL"nın dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan alınarak davacılara verilmesine" karar verildiği halde 24/03/2014 tarihli tashih kararıyla hüküm fıkrasında "Davalı ... ...’ın tavzih talebinin HMK 305/1-2 maddeleri gereğince kabulü ile; mahkememizin 26/11/2013 tarihli gerekçeli kararının hüküm kısmının 1,2,3 ve 4. bendinde belirtilen "... davalılardan alınarak davacılara verilmesi" ibaresinin "davalılardan ...,... ve ... ile ölü ...’ın mirasçılarından tapu kaydındaki hisseleri olan davalı ... yönünden 40/640, davalı ... yönünden 480/640, davalı ... yönünden 10/640 ve ölü ... mirasçıları yönünden 3/640 hisse oranında davalılardan alınarak,davacılara verilmesine" şeklinde gerekçeli kararın düzeltilmesine karar verildiği ve bu suretle hükmün değiştirildiği anlaşılmaktadır. Oysa ki, az yukarıda açıklandığı üzere tashih kararıyla tarafların hak ve borçlarında değişikliğe gidilebilmesi mümkün olmadığından yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre, davalılar ...,...,...’ın temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına,
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davalılar ..., ...,...’ın diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 1.492,70 TL harcın istek halinde davalılar ..., ... ve ..."a iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.