Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/16165
Karar No: 2016/502
Karar Tarihi: 13.01.2016

Konut dokunulmazlığının ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/16165 Esas 2016/502 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıklar, işyeri dokunulmazlığının ihlali suçundan yargılanmışlardır. Ancak, sanıkların beraatleri yerine şikayet yokluğu nedeniyle düşme kararı verilmiştir. İlk olarak, TCK’nın 116. maddesinin işyeri dokunulmazlığının ihlalini düzenleyen ikinci fıkrasında belirtildiği gibi, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan yerlere rıza olmaksızın girilmesi suç teşkil etmektedir. Sanıkların bulundukları yerlerde rıza olmaksızın bulunmadıkları değerlendirilmiştir. İkinci olarak, konut dokunulmazlığının ihlâli suçunun, birden fazla kişi ile birlikte ve hırsızlık amacıyla işlenmesi karşısında, suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı olmadığı kabul edilmelidir. Kanun maddeleri TCK’nın 116 ve 119/1-c ve 142/4. maddeleridir.
18. Ceza Dairesi         2015/16165 E.  ,  2016/502 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Konut dokunulmazlığının ihlali
HÜKÜM : Düşme
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- TCK’nın 116. maddesinin işyeri dokunulmazlığının ihlalini düzenleyen ikinci fıkrasında, birinci fıkrada tanımlanan fiillerin açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyeri ve eklentileri hakkında işlenmesi ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu fıkranın uygulanmasında, birinci fıkrada söz konusu olan koşullar aranacaktır. Niteliği itibarıyla açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi alışılmış, mutat olan yerler dışında kalan yerlere rıza olmaksızın girilmesi bu suçu oluşturacaktır.
Yargılamaya konu somut olayda ise sanıklardan ...’ın, hırsızlık suçunun işlendiği fabrikada lojistik sorumlusu olup, kendisine gelen talimat doğrultusunda malları kamyonlara yükleyerek nakliyesini sağlamakla görevli olduğu anlaşılmaktadır. Sanık açısından olayın gerçekleştiği gündüz vakitlerinde fabrika içerisinde bulunması müştekinin rızasına aykırı bir durum teşkil etmeyecektir. Bunun yanında diğer sanık ...’nın, fabrikadan elyafların alınarak satılması işinde sanık ... ile birlikte hareket ettiği anlaşılmakta ise de, sanığın bizzat kendisinin fabrikaya gittiğine dair dosya içerisinde herhangi bir iddia ya da delil bulunmamaktadır. Bu itibarla sanıklar açısından işyeri dokunulmazlığının ihlali suçunun unsurları oluşmadığı gözetilmeden, sanıkların beraatleri yerine şikayet yokluğu nedeniyle düşme kararı verilmesi,
2- Kabule göre de,
Konut dokunulmazlığının ihlâli suçunun, birden fazla kişi ile birlikte ve hırsızlık amacıyla işlendiğinin iddia edilmesi karşısında, TCK’nın 119/1-c ve 142/4. maddeleri uyarınca, yüklenen suçun kovuşturulmasının şikayet koşuluna bağlı olmadığı gözetilmeden, şikayetten vazgeçme nedeniyle kamu davasının düşmesine karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 13.01.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi