Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/12631
Karar No: 2016/472
Karar Tarihi: 13.01.2016

Kişilerin huzur ve sükununu bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/12631 Esas 2016/472 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, katılanın 40.000 dolarını batırmış ve ardından yardım istemiştir. Ancak katılan bu yardımı tehdit olarak algılamıştır. Sanık ile katılana arasında bir alacak verecek ilişkisi bulunmaktadır. Sanık, katılana gönderdiği mesajlarının yanı sıra uzun süreli görüşme kayıtları da bulunmaktadır. Mahkeme, sanığın kastının ne şekilde sırf huzur ve sükunu bozma saiki olarak kabul edildiği yöntemince açıklanmadan, yetersiz gerekçeyle sanığın mahkumiyetine karar verilmesi nedeniyle hükmün bozulmasına karar vermiştir. Sanık, TCK'nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu işlemiştir. CMK'nın 231/6-c maddesinde belirtilen zarar kavramının, somut maddi zarara ilişkin olduğu ancak manevi zararı kapsamadığı belirtilmiştir. Sanık hakkında cezasının ertelenmesine karar verilmiştir. Kanunda yer almayan bir gerekçe ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemiştir. Kanun maddeleri:TCK'nın 123. maddesi ve CMK'nın 231/6-c maddesi.
18. Ceza Dairesi         2015/12631 E.  ,  2016/472 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kişilerin huzur ve sükununu bozma
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu ile korunan hukuki yarar kişi özgürlüğünün korunması ve bireyin, psikolojik ve ruhsal bakımdan rahatsız edilmemesi ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu suçun oluşabilmesi için, kanun metninde yazılı bulunan telefon etme, gürültü yapma yada aynı maksatla, hukuka aykırı bir davranışta bulunması bir kez yapmasının yeterli olmadığı, eylemin ısrarla tekrarlanması süreklilik arz etmesi ve sırf kişilerin huzur ve sükununu bozma saiki ile işlenmesi gerekmektedir.
Yargılamaya konu somut olayda ise, sanığın, katılanın 40.000 dolarını batırdığını, bunun üzerine kendisinden yardım istediğini, ancak katılanın bu yardımı tehdit olarak algıladığını savunması, Mahkeme tarafından da sanık ile katılana arasında bir alacak verecek ilişkisinin kabul edildiği, bunun yanında iletişim kayıtlarının incelenmesinde sanığın, katılana gönderdiği birçok mesajın yanında, katılan ile sanık arasında uzun süreli birçok görüşme kaydının bulunduğunun ve aramalardan bazılarının katılan tarafından yapıldığının anlaşılması karşısında, TCK"nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun unsuru olan, sanığın kastının ne şekilde sırf huzur ve sükunu bozma saiki olarak kabul edildiği yöntemince açıklanmadan, yetersiz gerekçeyle sanığın mahkumiyetine karar verilmesi,
2- Kabule göre de,
CMK"nın 231/6-c maddesinde belirtilen zarar kavramının, (somut) maddi zarara ilişkin olup, manevi zararı kapsamadığı, sanık hakkında, yargılamaya konu, kişilerin huzur ve sukununu bozma suçunda, maddi bir zararın oluşmadığı, sanığın yargılama aşamasındaki tutum ve davranışları olumlu görülerek takdiri indirim nedenlerinin uygulandığı ve suçu işledikten sonra ve yargılama sürecinde gösterdiği tavır ve davranışları dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda kanaatin oluşması sebebiyle cezasının ertelenmesine karar verildiği, karar tarihi itibariyle sabıkası da bulunmayan sanık hakkında, “daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olduğu” şeklindeki kanuni olmayan gerekçeyle, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve sanık ...’ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 13.01.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi