Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/9540
Karar No: 2016/12301
Karar Tarihi: 28.11.2016

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2016/9540 Esas 2016/12301 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen hüküm temyiz edilmiştir. Dosya ve duruşma tutanakları incelenerek, suçun sanık tarafından işlendiği kabul edilmiş ve nitelendirmede de usul ve yasaya aykırılık bulunmamıştır. Ancak, hırsızlık suçunun işlendiği yerin eklenti niteliğinde olup olmadığı konusunda keşif yapılmamıştır ve çalınan hayvanın sanığın fiili hakimiyet alanına girip girmediği de belirlenmemiştir. Ayrıca, sanık hakkında hak yoksunlukları konusunda yanlış bir değerlendirme yapılmıştır. Bu nedenlerle hüküm BOZULMUŞTUR.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre;
- 142/1-b maddesi: Eklenti niteliğindeki konut dokunulmazlığının ihlali suçu için
- 116/1. maddesi: Konut dokunulmazlığının ihlali suçu için
- 142/2-g maddesi: Hırsızlık suçu için
- 35. madde: Teşebbüs hükümleri için
- 53/1. maddesi: Hak yoksunlukları için (c) fıkrasındaki kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yoksunluğun koşullu salıverme tarihine, diğer hak yoksunluklarının ise infaz tarihine kadar süreceği belirtilmektedir.
17. Ceza Dairesi         2016/9540 E.  ,  2016/12301 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Hırsızlık suçunun müştekiye ait eve 10 metre mesafede bulunan ahıra girilmek suretiyle işlenmiş olması ve mahkemece bina vasfında bağımsız bir yer olarak kabul edilmesi karşısında; hayvanların barındığı bu yerin konutun eklentisi olup-olmadığı hususunda mahallinde keşif yapılarak, eklenti niteliğinde ise hırsızlık suçu için 5237 sayılı TCK"nın 142/1-b maddesi uyarınca ve ayrıca konut dokunulmazlığının ihlali suçundan da aynı Yasa"nın 116/1. maddesine göre; eklenti niteliğinde değilse aynı Yasa"nın 142/2-g maddesi uyarınca cezalandırılması gerekmesi nedeniyle eksik soruşturma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması,
    2-Sanığın müştekiye ait bir adet keçiyi çalıp götüreceği sırada köpek havlaması üzerine keçinin elinden kaçtığı, tanık ..."e ait bahçeye girdiği ve buradan alınarak sahibine iade edilen olayda, keçinin bulunduğu yer olan ..."e ait ev ile çalındığı yer olan müştekiye ait ev arasındaki mesafe gözlemlenerek ve herhangi bir şekilde takip yapılmadığı da dikkate alınarak, çalınan hayvanın sanığın fiili hakimiyet alanına girip girmediğinin tereddüte yer bırakmayacak şekilde belirlenmesi ve sonucuna göre sanık hakkında TCK"nın 35. maddesi uyarınca teşebbüs hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    3-Sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nın 53/1. maddesinin (c) fıkrasındaki, kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yoksunluğun koşullu salıverme tarihine, aynı maddenin diğer haklar ile a, b, d ve e bentlerindeki hak yoksunluğun ise infaz tarihine kadar süreceğinin gözetilmemesi suretiyle aynı maddenin üçüncü fıkrasına aykırı davranılması, ayrıca T.C. Anayasa Mahkemesi"nin, TCK"nın 53. maddesine ilişkin olan, 2014/140 Esas ve 2015/85 Karar sayılı iptal kararının, 24.11.2015 gün ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanmış olması nedeniyle iptal kararı doğrultusunda TCK"nın 53. maddesindeki hak yoksunluklarının yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... ve O yer Cumhuriyet Savcısı"nın temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 28.11.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi