Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/18511
Karar No: 2016/12284
Karar Tarihi: 24.11.2016

Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/18511 Esas 2016/12284 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık ve suça sürüklenen çocuk, bir motosikleti çaldıkları için hırsızlık suçundan mahkum edilmiştir. Mahkeme, suçun gece vakti işlenmesi nedeniyle cezayı arttırarak karar vermiştir. Temyiz sonucunda, Anayasa Mahkemesi'nin bir iptal kararı vermesi nedeniyle hüküm bozulmamıştır. Ancak, suça sürüklenen çocuğun mahkumiyetinde birkaç isabetsizlik tespit edilmiştir. Motosiklete zarar verme suçunu doğru şekilde tespit etmeyen mahkeme, hapis cezasının para cezasına veya tedbirlerden birine çevrilmemesi gerektiğini ve denetim süresinin en az bir yıl olması gerektiğini de göz önünde bulundurmamıştır. Bu nedenlerle, hükümler bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- TCK 141/1 maddesi (Hırsızlık suçu)
- TCK 143. maddesi (Hırsızlık suçu cezasının arttırılması)
- TCK 50/3. maddesi (Hapis cezasının para cezasına veya tedbirlere çevrilmesi)
- TCK 51/3. maddesi (Denetim süresinin en az bir yıl olması)
17. Ceza Dairesi         2015/18511 E.  ,  2016/12284 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Üzerinde kontak anahtarı olan motosikleti çalan sanık ve suça sürüklenen çocuğun eyleminin TCK"nın 141/1. maddesine uyan suçu oluşturduğu ve mahkemenin uygulamasının doğru olduğu anlaşıldığından, tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
    Sanık ve suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçundan temel ceza belirlenirken hapis cezasının alt sınırdan belirlendiği, suçun gece vakti işlenmesi nedeniyle de takdiren azami had üzerinden 1/6 oranında arttırım yapılarak yazılı şekilde karar verildiği, her bir sevk maddesinin kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği ve TCK"nın 143. maddesi ile uygulama yapılırken azami had üzerinden arttırım yapılması ile ilgili olarak mahkeme kararında bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla bu yönde bozma talep eden tebliğnamedeki düşünce kabul edilmemiştir.
    I)Sanık ... hakkında hırsızlık suçundan verilen mahkumiyet hükmünün temyiz incelemesi:
    Anayasa Mahkemesi"nin hükümden sonra 24/11/2015 gün ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan 08/10/2015 tarih, 2014/140 Esas ve 2015/85 sayılı kararı ile TCK"nın 53. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendine yönelik olarak vermiş olduğu iptal kararlarının da kapsam ve içerik itibarıyla infaz aşamasında mahallinde gözetilebileceğinden, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre Cumhuriyet savcısı"nın ve sanık ..."nın temyiz nedeni yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA,
    II)Suça sürüklenen çocuk ... hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından verilen mahkumiyet hükümlerinin temyiz incelemesi:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçların suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan motosiklete, bu suçu işlemek amacıyla zarar verme şeklinde gerçekleşen eylemin, bir bütün olarak hırsızlık suçunu oluşturduğu, ayrıca mala zarar verme suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden, yazılı şekilde mala zarar verme suçundan mahkumiyet hükmü kurulması,
    Kabule göre de;
    2-Suç tarihinde daha önceden hapis cezası mahkumiyeti olmayan 18 yaşını doldurmamış suça sürüklenen çocuk hakkında tayin edilen kısa süreli hapis cezalarının 5237 sayılı TCK"nın 50/3. maddesine göre para cezası veya tedbirlerden birisine çevrilmesinin zorunlu olduğunun gözetilmemesi,
    3-5237 sayılı TCK"nın 51. maddesinin 3. fıkarasında “cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz” şeklindeki düzenleme karşısında denetim süresinin 1 yıldan az olamayacağının gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, Cumhuriyet savcısının temyiz nedeni bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 24.11.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi