Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4021
Karar No: 2012/6770
Karar Tarihi: 19.11.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/4021 Esas 2012/6770 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı kooperatif, davacı üyeyi 20.09.2008 tarihli yönetim kurulu kararı ile ihraç ettiğini iddia etmiştir. Davacı, ihtarnamelerdeki alacak miktarının gerçek borcun altında olduğunu ve ihtarların yasal koşullara uygun olmadığını savunarak üyelikten ihraç kararının iptal edilmesini istedi. Mahkeme, bilirkişi raporu ve dosya kapsamı göz önünde bulundurarak davacının iddialarını reddetti ve davalı kooperatifin ihraç kararının yasal olduğuna hükmetti. Ancak Yargıtay, ihraç kararının verilmesinde kullanılan ihtarnamenin tamamıyla yasal olmadığına dikkat çekerek kararı bozdu. Anasözleşmede öngörülen 30 günlük ihtar süresinin geçmesi gerektiği halde muaccel olmayan borçların da yer aldığı bir ihtarnamenin kullanılması ihraç kararını hukuka aykırı kılmaktadır. Karar, 1163 sayılı Yasa'nın 16. maddesi uyarınca daha önce belirlenen aidat miktarı esas alınarak gönderilen yeni bir ihtarla geri alınmış olsa da hukuka uygun değildir. Kanun maddesi, kooperatiflerin aidatlarını belirlemek için genel kurul kararına ihtiyaç olduğunu öngörmekte ve üyelerinin aidatlarını ödeme konusunda sürekli olarak uyarılması gerektiğini belirtmektedir.
23. Hukuk Dairesi         2012/4021 E.  ,  2012/6770 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin üyesi olduğu davalı kooperatiften yönetim kurulunun 20.09.2008 tarih ve 336 sayılı kararı ile ihraç edildiğini, ihtarnamelerde talep edilen alacağın gerçek borç miktarını yansıtmadığını, ihtarnamelerin yasada ve anasözleşmede aranan koşulları taşımadığını, davalı kooperatifin aidat tutarlarının genel kurul kararı olmaksızın yönetim kurulunca belirlendiğini ileri sürerek, üyelikten ihraç kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacı üyenin 04.11.2001 tarihli genel kurul toplantısından bu yana herhangi bir aidat ödemediğini, davacının ihtarnamelere rağmen ödemede bulunmadığını, gerek birinci ve ikinci ihtarın gerekse yönetim kurulu ihraç kararının davacıya usulüne uygun biçimde tebliğ edildiğini ve alınan ihraç kararının yasa ve anasözleşme hükümlerine uygun bulunduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, dosya kapsamı ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; ihtarnamelerde belirtilen ve talep edilen toplam alacağın, bilirkişi tarafından belirlenen gerçek borç miktarından 64,94 TL fazla olduğu, ancak bu fazlalılığın ihtarnameleri geçersiz kılacak ve davacıyı tereddüde düşürecek fahiş bir tutar olmadığı, davacı tarafça, eldeki dava açıldıktan sonra davalı kooperatifçe yeni bir ihtar gönderilerek toplam 72.158,92 TL alacak talep edildiği ve gönderilen bu ihtarla davacı hakkındaki ihraç kararının zımnen geri alındığı ileri sürülmüş ise de; 1163 sayılı Yasa"nın 16. maddesi uyarınca, davalı kooperatifin daha önce görülen dava sırasında belirlenen aidat miktarını baz alarak davacı üyeye yeni bir ihtar gönderdiği anlaşıldığından davacı tarafın bu iddiasına itibar edilmediği, davacı hakkında alınan ihraç kararının yasa ve anasözleşme hükümlerine uygun bulunduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    1)Dava, kooperatif üyeliğinden ihraca ilişkin yönetim kurulu kararının iptali istemine ilişkindir. Dosyada mevcut anasözleşmenin 14/2. maddesinde parasal yükümlülüklerini 30 gün geciktiren ortaklara ihtarname gönderilmesi gerektiği öngörülmüştür. Davalı kooperatif tarafından keşide edilen 11.07.2008 tarihli birinci ihtarnamede, ödenmesinde 30 gün gecikilmemiş olan Haziran ayı aidat alacağı da dahil edilerek 30.06.2008 tarihi itibariyle hesaplanan borcun ödenmesi istenilmiştir. Bu durumda, muaccel olmayan aidat borcunun da yer aldığı bu ihtarnameye dayanılarak verilen ihraç kararının iptaline karar verilmesi gerekirken, bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
    2)Bozma nedenine göre,davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 19.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi