Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/854
Karar No: 2007/2196

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/854 Esas 2007/2196 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, küçük olduğu için annesi ve kardeşlerinin tescil ettiği taşınmaza annelerinin muvazaalı olarak davalılara temlik ettiğini ve tapu iptali ile tescil, aksi takdirde tenkis isteğinde bulunuyorlar. Mahkeme, taşınmazın usulüne uygun bir şekilde hibe edildiği gerekçesiyle davayı reddediyor. Ancak, bazı davalılar davayı kabul ediyorlar. Bu nedenle, davayı kabul eden davalılar yönünden tapu iptali-tescil isteğinin kabul edilmesi gerektiği, kabul etmeyen diğer davalılar yönünden de tenkis koşullarının araştırılması ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirtiliyor. Kararda geçen kanun maddeleri: H.U.M.K.'nun 151. ve 95. maddeleri ve 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı.
1. Hukuk Dairesi         2007/854 E.  ,  2007/2196 K.

    "İçtihat Metni"

     


    MAHKEMESİ : ERDEMLİ 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 02/10/2006
    NUMARASI : 2006/43-358

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, çekişme konusu  parsel sayılı taşınmazın kadastro sırasında küçük olması nedeniyle annesi ve bir kısım kardeşleri adına tescil edildiğini, ancak annesi V.. tarafından üzerindeki payının da mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olarak davalılara temlik edilmiş olduğunu ileri sürüp, tapu iptali ile tescil,olmazsa tenkis isteğinde bulunmuşlardır.
    Davalılar,davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
    Mahkemece,çekişmeli taşınmazın usulüne uygun olarak hibe edildiği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar,davacı A..tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakimi .... .. raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
               -KARAR-
    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil,olmazsa tenkis isteğine ilişkindir.
     Mahkemece,davanın reddine karar verilmiştir.
     Dosya içeriği ve toplanan delillerden;miras  bırakanın malik olduğu .. parsel sayılı  taşınmazını 5.1.1984 ve 29.5.1984 tarihli  akitlerle davalılara  hibe yoluyla temlik ettiği anlaşılmaktadır.Buna göre taşınmazın resmi senetle bağış yoluyla  intikal  ettirildiği gözetilerek 1.4.1974 tarih ve 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının somut  olayda uygulama yeri  bulunmadığı kabul edilmek suretiyle  davanın  reddedilmiş olması  kural olarak doğrudur.
    Ancak, davalılardan F..,P..,D..,M..ve M..in 22.3.2006 tarihli oturumda H.U.M.K."nun 151. maddesi uyarınca saptanan imzalı  beyanları ile davayı kabul  ettikleri görülmektedir.H.U.M.K."nun 95.  maddesine  göre,kabul kesin hükmün hukuki sonuçlarını doğurur ve karar kesinleşinceye kadar davanın her aşamasında yapılması olanaklıdır.                                                    O halde,davayı kabul eden davalılar yönünden,davacıların payları oranında tapu iptal-tescil isteğinin  kabulüne karar verilmesi gerekeceği tartışmasızdır.
    Bunun yanı sıra,davada tenkis isteği de  bulunduğundan,davayı kabul etmeyen diğer  davalılar yönünden de tenkis koşullarının  araştırılmasının gerektiği kuşkusuzdur.Ne var ki,mahkemece bu konuda araştırma yapılmış değildir.
    Hal böyle olunca, davayı kabul eden davalılar yönünden kabul gereğince davayı kabul etmeyen davalılar yönünden de tenkis  koşullarının araştırılması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken,yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.Davacı Ali"nin temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle H.U.M.K."nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA,alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,5.3.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi