Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2884
Karar No: 2020/2740
Karar Tarihi: 08.10.2020

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2019/2884 Esas 2020/2740 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacının eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağının ilamsız icra yoluyla tahsili istemi üzerine açılan dava, 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin yetkisizlik kararı vermesi sonucu ... Asliye Ticaret Mahkemesi'ne taşındı. Dava şartının gerçekleşmemesi nedeniyle usulden reddine karar verildi. Ancak, TBK'nın 89/1. ve HMK'nın 10. maddelerinin uygulanamayacağına dair içtihadın oluştuğu dikkate alınarak verilen kararda hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılarak temyiz itirazlarının reddine karar verildi. Kararda bahsedilen kanun maddeleri şunlardır: HMK'nın 355. ve 373. maddeleri, İİK'nın 50. maddesi ve TBK'nın 89/1. maddesi (BK'nın 73. maddesi).
15. Hukuk Dairesi         2019/2884 E.  ,  2020/2740 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi:... Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi



    Yukarıda tarih ve numarası yazılı olan Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’nce verilen kararın temyizen tetkiki davacı vekili tarafından duruşmalı olarak istenmiş, duruşma talebi kabul edilerek 22.09.2020 tarihinde yapılan duruşmaya taraf vekilleri yapılan tebligata rağmen gelmediklerinden incelemenin evrak üzerinden yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:
    K A R A R -
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve 6100 sayılı HMK 355. maddedeki, kamu düzenine aykırılık halleri resen gözetilmek üzere istinaf incelemesinin, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp karar verilmiş ve özellikle eser sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda TBK"nın 89/1. ve HMK"nın 10. maddelerinin uygulama yerinin bulunmadığının Dairemizin yerleşik uygulama ve içtihatları ile kabul edilmiş olmasına göre verilen kararda bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilmediğinden davalı yararına vekâlet ücreti takdirine yer olmadığına, aşağıda yazılı bakiye 10,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 6100 sayılı HMK 373. madde hükümleri gözetilerek dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğin ise Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne gönderilmesine, 08.10.2020 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
    K A R Ş I O Y Y A Z I S I -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın ilamsız icra yoluyla tahsili istemine ilişkindir. Davanın açıldığı...6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce yetkisizlik kararı verilmiş, dosyanın gönderildiği ... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce davanın esası incelenerek verilen kararın istinafı üzerine ...Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi’nce ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak davanın dava şartı yokluğundan usülden reddine karar verilmiştir.İİK’nin 50. maddesi gereğince HMK’nın (HUMK’nın) yetkiye ilişkin hükümleri kıyas yoluyla takip taleplerinde de uygulanacaktır. HMK’nın 5 ve devamı maddelerinde yetki kuralları düzenlenmiş olup 6. maddesi gereğince genel yetki kuralı gereğince yetkili mahkeme (veya icra dairesi) davalının, davacı açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Yine aynı yasanın 10. maddesi gereğince sözleşmeden doğan davalar sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde açılabilir. TBK’nin 89. maddesinde (dava konusu sözleşmenin imzalandığı tarihte yürürlükte bulunan BK’nın 73. maddesi) gereğince borcun ifa yeri tarafların açık veya örtülü iradelerine göre belirlenir. Aksine bir anlaşma yoksa, aşağıdaki hükümler uygulanır; para borçları alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, parça borçları sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, bunların dışındaki
    tüm borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde ifa edilir. Maddeden açıkça anlaşıldığı üzere; sözleşmeye dayanan borçlarda, borcun ifa yeri sözleşmede kararlaştırılmamış ve para borcuna ilişkin ise alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde ifa edilir. HMK’nın 10. maddesi gereğincede ifa yerinde davacı açılabilecektir. Dolayısıyla alacaklının ifa yerinde dava açabileceği gibi takipde de bulunması mümkündür. TBK’nın 89. maddesi (BK’nın 73. maddesinde) ifa yeri belirlenirken sözleşme türü belirtilmemiştir. Onun için ifa yerinin belirlenmesinde yalnızca karz akdinin dikkate alınması söz konusu değildir. Sözleşme türü ne olursa olsun neticede bir para borcu bulunmakta ve alacaklı bu paranın tahsilini talep etmekte ise, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yeri ifa yeri olarak kabul edilecek ve bu yerin yetkili olması nedeniyle dava ve takipte bulunması söz konusu olabilecektir (Yargıtay HGK’nın 25.04.2018 tarih 2017/19-902 Esas 2018/973 Karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere).
    Davaya konu olayda, davalının ikametgahına göre davanın ...Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılması gerektiği gibi, davalı taraf vekilinin yetki itirazında bulunduğu ve davacı vekilinin de duruşmadaki beyanında itirazı kabul ettiği, bu şekilde taraflar arasında yetki sözleşmesi oluştuğu, kesin yetkinin de bulunmadığı dikkate alındığında davanın ... Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmesi usul ve yasaya uygun olduğundan ... Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşüncemle sayın çoğunluğun onama yönündeki görünüşe katılmamaktayım.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi