Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18260
Karar No: 2013/1443
Karar Tarihi: 31.01.2013

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/18260 Esas 2013/1443 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir iş yeri kiralama davasıyla ilgilidir. Davacılar kiralanacak iş yeri için tahliye talep etmiştir. Ancak mahkeme, davayı reddetmiştir. Davacılar bu kararı temyiz etmiştir. Tamamı okunup gözden geçirildikten sonra mahkeme kararı, şartların yerine getirilmesi durumunda, kiraya verenin dava açabileceği, ama malik olma şartının gerekli olmadığı şeklinde açıklanmaktadır. Ancak, diğer paydaşların işbirliğinin gerekli olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, Kiralayanın veya kiralayan durumunda olmayan malikin kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut veya işyeri ihtiyacı için tahliye davası açabileceği belirtilmiştir. Olayda, davacının kiracı olduğu, ancak öldüğü için dava açamayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle, temyiz itirazlarının kabul edilmesi sonucu hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak 6570 Sayılı Kanun'un 7/b, 7/c ve 7/ç maddeleri belirtilmiştir.
6. Hukuk Dairesi         2012/18260 E.  ,  2013/1443 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tahliye

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, iş yeri ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz olunmuştur.
    6570 Sayılı Kanunun 7/b-c-ç maddeleri uyarınca açılacak davalarda dava hakkı kiraya verene aittir. Davalı davacının kiralayan sıfatına karşı çıkarsa bunu davacının ispat etmesi gerekir. Kiralayanın dava hakkı mutlak olup malik olma şartı yoktur. Kiralayan durumunda olmayan malikin de bu davaları açabileceği içtihaden kabul edilmiştir. Ancak kiralanan paylı mülkiyete konu ise pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması elbirliği mülkiyetine konu teşkil ediyorsa tüm iştirakçilerin katılmalarının temini gerekir. Bu koşullar birlikte dava açma şeklinde gerçekleşebileceği gibi bir ortak tarafından acılan davada sonradan duruşmada ortakların davaya muvafakat beyanlarının alınması veya buna ilişkin imzaları noterce tastikli belgenin ibrazı veya müşterek avukata vekaletname verme suretiyle de sağlanır. Elbirliği mülkiyeti olan durumda bu temin edilmezse Türk Medeni Kanun"unun 640. maddeleri uyarınca tapu maliki murisin terekesine temsilci atanarak temsilci huzuriyle dava yürütülür. Dava hakkına ilişkin bu hususun re"sen gözönunde tutulması icabeder.
    6570 Sayılı Yasanın 7/b ve c maddesi kimlerin ihtiyacı için tahliye davası açılabileceğini sınırlı olarak saymıştır. Buna göre kiralayan veya kiralayan durumunda olmayan malik kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut veya işyeri ihtiyacı için dava açabilir. Bunların dışındaki bir kimsenin ihtiyacı için dava acma imkanı yoktur.
    Olayımıza gelince; Davada dayanılan ve hükme esas alınan 1.9.2006 başlangıç tarihli bir yıl süreli yazılı kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmeyi kiraya veren sıfatıyla davacı ... imzalamıştır. Davacı dava dilekçesinde oğlu ..."in halen işsiz olup, işyeri ihtiyacı bulunduğunu ve kiralananda ticaret yapacağını belirterek davalınının tahliyesine karar verilmesini talep etmiştir. Dosyaya sunulan mirasçılık belgesinden davacının yargılama sırasında 20.11.2011 tarihinde öldüğü anlaşılmıştır. Dava dilekçesinde ihtiyaçlının kiraya verenin oğlu ... olduğunun açıklanması ve ihtiyaçlı ..."in kiraya verenin oğlu olup hayatta bulunduğunun anlaşılmasına göre yukarıda belirtilen ilkeler doğrultusunda yargılamaya devam edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davacının kiralayan olduğu ve ölümü ile ihtiyacın ortadan kalktığından sözedilerek yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 31.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi