Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/9820
Karar No: 2016/6269
Karar Tarihi: 09.05.2016

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması - Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2015/9820 Esas 2016/6269 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, müştekinin özürlü maaşını çekmek için verdiği banka kartını kullanarak 740,24 TL parayı çekmiş ve kartı teslim etmemiştir. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanığın eylemi güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hüküm kurulmuştur. Ancak, Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin banka kartının kötüye kullanılması suçunu oluşturduğuna karar vermiş ve mahkumiyet hükmünü bozmuştur. Yargıtay'ın kararına göre, banka veya kredi kartları kötüye kullanılması suçu hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçlarını içeren bir suçtur ve TCK'nun 245. maddesinde suçun unsurları belirtilmiştir. Yargıtay'a göre, bu suçun oluşabilmesi için kart sahibinin rızasına aykırı olarak ya da kart sahibinin izin verdiği limitlerin dışında kullanılması gerekmektedir. Dosyada müştekinin maaşının ne kadar olduğuna dair bir bilgi bulunmadığından, öncelikle bu konunun araştırılması gerektiği belirtilmiştir.
8. Ceza Dairesi         2015/9820 E.  ,  2016/6269 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması
HÜKÜM : Hükümlülük


Gereği görüşülüp düşünüldü:

Oluşa ve dosya kapsamına göre; müştekinin özürlü maaşını çekmek için aynı iş yerinde çalışan sanığa verdiği banka kartından, çekmiş olduğu 740,24 TL parayla birlikte banka kartını da teslim etmediği olayda, sanığın eyleminin güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yazılı şekilde mahkumiyet hükmü kurulması,

Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZUL- MASINA), 09.05.2016 gününde oyçokluğuyla karar verildi.



KARŞI OY

Şikayetçinin özürlü maaşını çekmek üzere aynı iş yerinde çalışan sanığa bankamatik kartını verdiği, bu kart ile sanığın 740 TL para çekerek teslim etmediği olayda; sayın çoğunluğun parayla birlikte banka kartının iade edilmemesini esas alarak


eylemin güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğuna ilişkin görüşlerine ve bozma gerekçesine aşağıdaki nedenlerle katılmıyoruz.

Birincisi; banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu madde gerekçesinde de açıklandığı üzere hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçlarının tümünü içeren fiiller içtihat farklılıklarını önlemek amacıyla bağımsız bir suç haline getirilmiştir. O yüzden TCK.nun 245. maddesindeki suçun unsurlarının oluştuğu durumlarda öncelikle sanığın bu maddeye göre cezalandırılması gerekmektedir. Başka bir deyişle banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu oluştuğunda hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suistimal suçlarından hüküm kurulamayacaktır.

İkincisi; banka veya kredi kartını her ne surette elinde bulunduran kimse, kart sahibinin rızasına aykırı olarak ya da kartı kullanması için kart sahibinin izin verdiği limitler dışında kartı kullanarak ya da kullandırtarak, kendisine veya başkasına yarar sağlaması halinde TCK.nun 245. maddesindeki suçun oluştuğu Yargıtay uygula- malarında duraksamasız olarak kabul edilmektedir.

Üçüncüsü; müştekinin maaşının ne kadar olduğu belli olmadığı gibi dosya içerisinde ATM"den çekilen paranın maaşı, dolayısıyla kart sahibinin izin verdiği limiti aşıp aşmadığına dair bir bilgi, belge ya da müştekinin anlatımı bulunmamaktadır. O nedenle öncelikle şikayetçinin maaşının ne kadar olduğu araştırılmalı, şayet, sanığın çektiği rakam maaş miktarını dolayısıyla şikayetçinin izin verdiği limiti aştığı takdirde, sanığın eyleminin banka kartının kötüye kullanılması suçunu oluşturduğu kabul edilmeli ve hüküm eksik araştırma nedeniyle bozulmalıdır. Bu nedenle sanığın eyleminin güveni kötüye kullanmak suçunu oluşturduğuna ilişkin sayın çoğunluğun bozma kararı gerekçesine katılamamaktayız.






Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi