Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/20316
Karar No: 2015/21726
Karar Tarihi: 03.12.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/20316 Esas 2015/21726 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2015/20316 E.  ,  2015/21726 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bor Asliye Hukuk (İŞ) Mahkemesi
    TARİHİ : 12/10/2015
    NUMARASI : 2010/156-2015/440


    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, husumet yönünden reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dava, davalı iş yerinde 1994-2010 yıllarındaki aralıksız çalışmanın tespiti talebine ilişkindir.
    Mahkemece, davalı 10 N.. K.. başkanlığı ile davacı arasında işçi işveren ilişkisi olmadığı, hizmet akdi (iş sözleşmesi) ile çalışma yapılmadığı, davalının işveren olarak husumetinin bulunmadığı gerekçesiyle açılan davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmiştir
    Hizmet süresinin tespitine ilişkin bu tip davalar kamu düzenine ilişkin olup, "tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde"; taraf teşkili sağlanması başta olmak üzere mahkemece resen toplanması gereken deliller titizlikle toplanarak dosyada bulunan diğer deliller ile birlikte davanın esası hakkında olumlu yada olumsuz bir karar verilmesi gerekir.
    Somut olayda davacının, davalı yolcu taşıma kooperatifinin bilgisi ve onayı dahilinde değnekçi (ayakçı) olarak tarif edilen ve kooperatife kayıtlı minibüslerin hareket saatlerinin ayarlanması ve minibüslerin alabileceği yolcu sayısının belirlenmesi başta olmak üzere kendine özgü bir iş tanımı olan bir mesleği icra ettiği tarafların ve mahkemenin kabulündedir.
    Yine davalı başkanlığın, kooperatif teşekkülü ile minibüsleri yönetmek suretiyle söz konusu işletmeyi işlettiği, kooperatif bünyesindeki minibüslerin ve sahiplerinin kayıt sorumluluğunu uhdesine alarak, kooperatifin gerek içe karşı gerekse de dışa (3. kişilere) karşı temsil sorumluluğunu alarak, bünyesinde veya somut olayda olduğu gibi himayesinde verilen hizmetler kapsamında hizmet verenlere karşı işleten yada işveren olarak sorumlu olduğu izahtan varestedir.
    Her ne kadar söz konusu değnekçilik (ayakçılık) işi icra edilmekte iken, taraflar arasında yazılı herhangi bir hizmet akdi (iş sözleşmesi) mevcut olmadığı iddia edilmiş ise de, davacının kooperatifin bilgisi ve onayı dahilinde söz konusu işi yıllarca icra ettiği, kooperatiften herhangi bir ücret almasa da, yine kooperatifinin bilgisi dahilinde kooperatife kayıtlı minibüslerin sahiplerinden yada şoförlerinden bahşis adı altında gündelik aldığı dosyadaki tanık beyanları ile sabittir. Davacının verdiği hizmetle ilgili ücretini kooperatiften değil de minibüs sahiplerinden alması, taraflar arasında iş akdi olduğu sonucunu değiştirmez.
    Hal böyle olunca mahkemece, yukarıda anlatılan maddi ve hukuki olgular gereğince davalıya husumet yöneltilebileceği gözetilerek işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir
    O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 03/12/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi