Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/3152
Karar No: 2008/209
Karar Tarihi: 22.01.2008

Eksik Çalışma - Prim Borcu - Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2007/3152 Esas 2008/209 Karar Sayılı İlamı

 

 

10. Hukuk Dairesi 2007/3152 E., 2008/209 K.

10. Hukuk Dairesi 2007/3152 E., 2008/209 K.

  • EKSİK ÇALIŞMA
  • PRİM BORCU

 

  • 506 S. SOSYAL SİGORTALAR KANUNU(MÜLGA) [ Madde 79 ]

"İçtihat Metni"

Davacı, davalı Kurum işleminin ve tahakkuk ettirilen prim borcunun iptaline tespitine karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.

Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

Davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasa"nın, 4447 sayılı Yasa ile değişik 79/2. maddesidir. Anılan maddede, "ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların 30 günden az çalıştırıldıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin işverence prim bildirgelerine eklenmesi şarttır" hükmüne yer verilmiştir. Getirilen düzenleme karşısında, işverenin prim bildirgeleri ekinde, sigortalının o ayın tümünde çalışmadığına ilişkin belge ibraz etmemesi hali, sigortalının ilgili ayın tamamında çalıştığına güçlü bir karine oluşturmaktadır. Bu karinenin aksinin aynı güç ve nitelikte delillerle kanıtlanması gerekli olup; Sosyal Sigortalar Kurumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin konuya ilişkin 20/j maddesi de, "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile birlikte ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin;

1) İstirahatli olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,

2) Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,

3) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,

4) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,

5) En az işverenin imzasını havi puantaj kayıtları,

6) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği,

Sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bilgi formu Ek: 8 ekinde ilgili Üniteye verilir veya Acele Posta Servisi (APS), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak gönderilir.

Bu durumların dışındaki (30) günden az çalışılan sürelere ait geçerli belgeleri belirlemeye Kurum Yönetim Kurulu yetkilidir.

Yukarıda sayılan hallere ilişkin belgelerin geriye yönelik olarak her zaman düzenlenebilir nitelikte olanları, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilmesi gereken aydan sonra verilmesi halinde işleme konulmaz..." düzenlemesini içermektedir.

Sıralanan düzenlemelerin açık ifadesi karşısında, eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgelerin prim bildirgeleri ile birlikte süresinde verilmesinin şart olduğu anlaşılmakta ise de, bu konuda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde, prim bildirgeleri ile birlikte Kuruma ibraz edilmediği halde süresinde düzenlenmiş olduğu konusunda kuşku bulunmayan bilgi ve belgelerin, Kurum tarafından, mevzuata uygun olarak zamanında verilmiş belge niteliğinde kabul edilmesi zorunluluğu, anılan düzenlemelerin gereği olarak ortaya çıkmaktadır.

Davacı, tarafından, 2000 yılı Ocak-Kasım ayları arasındaki dönem çalışmaları 30 günün altında bildirilen sigortalılardan, İbrahim, Osman ve Mustafa"nın, aynı dönemde başka işyerlerinden de çalışmalarının Kuruma bildirilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Aynı dönemde birden fazla işveren yanında çalışmayı engelleyici yasal düzenleme bulunmamakla birlikte; anılan sigortalıların re"sen prim tahakkukuna konu sürelerdeki çalışmalarının niteliğiyle, günün farklı saatlerinde çalışma şeklinde gerçekleşip gerçekleşmediği yönleri araştırılmak suretiyle; davacıya ait işyeri dışındaki çalışmalarının, farklı günlerde gerçekleştiğinin belirlenmesi halinde, diğer işyerlerinde geçen sürelere ilişkin gün sayısının, mevzuatın öngördüğü koşullar çerçevesinde bildirim olarak kabul edilip, mükerrer tahakkuku önleyecek biçimde, davacının bildirmesi gereken süreden mahsubu ve bu işlem sonrasında aylık 30 günün altında kalan süreler yönünden Kurumun prim tahakkukunda haklı olduğu sürelerin tespiti yoluna gidilmesi gerektiği gözetilmeksizin, bu yönden eksik inceleme ve araştırmayla sonuca varılmış olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 22.01.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi