Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/19527
Karar No: 2016/16753
Karar Tarihi: 20.12.2016

Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2016/19527 Esas 2016/16753 Karar Sayılı İlamı

Özet:


13. Ceza Dairesi, hırsızlık suçundan mahkum olan sanık hakkında yapılan duruşmada verilen mahkumiyet hükmünü görüşmüştür. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği hüküm, müdafiler tarafından temyiz edilmiş ve Daire'nin ilamı ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Sanık aleyhine itiraz edilmiş ve itiraz talebi üzerine dosya Daire'ye gönderilmiştir. Daire hükmün bozulmasına karar vermemiştir ve itirazı reddetmiştir.
TCK'nın 141. maddesi, hırsızlık suçlarının temel maddesidir ve zilyetliği ihlale yönelik eylemleri düzenlemektedir. TCK'nın 144/1-a maddesi ise mal üzerindeki mülkiyet hakkını suçun oluşmasına etki etmeyeceğini düzenlemektedir. Bu nedenle, zilyedin rızası olmadan aracın çalınması halinde hırsızlık suçu oluşacak, ancak TCK'nın 144. maddesi devreye girecektir.
13. Ceza Dairesi         2016/19527 E.  ,  2016/16753 K.
"İçtihat Metni"



Hırsızlık suçundan sanık hakkında yapılan duruşma sonunda; hırsızlık suçundan mahkumiyetine ilişkin ... Asliye Ceza Mahkemesince verilen ... tarih, ... Esas ve ... Karar sayılı hükmün sanık müdafiileri tarafından temyizi üzerine Dairemizin ... tarih ve ... sayılı ilamı ile sanık hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün bozulmasına karar verildiği, bu karara karşı, ... tarih ve ... sayılı yazısı ile özetle, sanığın üzerine atılı hırsızlık suçunun oluştuğu düşüncesiyle sanık aleyhine itiraz edildiği belirtilerek, itiraz talebinde bulunulması üzerine dosya Daireye gönderilmekle okunarak gereği görüşülüp düşünüldü:

TÜRK MİLLETİ ADINA

Dairemizin anılan kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmaması nedeniyle ... tarih ve ... sayılı itiraz istemi yerinde görülmemiş olduğundan itirazın REDDİ ile 5271 sayılı CMK’nın 308/2. fıkrası uyarınca Dairemizin ...ve ... sayılı onama kararı ile ilgili itirazı incelemek üzere dosyanın ... GÖNDERİLMESİNE, 20.12.2016 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

MUHALEFET ŞERHİ;

Bilindiği gibi hırsızlık suçlarının temel maddesi 5237 sayılı TCK"nın 141. maddesi olup, anılan madde “zilyedin rızası olmadan...” diye başlayarak zilyetliğe yönelik eylemleri düzenlenmektedir.Yani zilyetliği ihlale yönelik eylemler hırsızlık suçunun konusunu oluşturmaktadır.
TCK"nın 144/1-a maddesi “... malik olunan mal üzerinde...” demek suretiyle mülkiyet hakkının ikinci planda olduğunu suçun oluşmasına etki etmeyeceğini açıkça düzenlemektedir.
Araç satışlarında mülkiyet ruhsata kayıt işlemi ile geçer. Burada bir ihtilaf yoktur. Ancak hırsızlıkta korunan zilyetlik olduğuna göre, zilyetlik; aracın hukuken devredilmese de fiilen satılıp devri ile müştekiye geçmiştir. Dolayısıyla, zilyedin rızası olmadan aracın çalınması halinde hırsızlık suçu oluşacak, ancak TCK"nın 144. maddesi devreye girecektir.
Bu nedenle; itirazın kabulü ile TCK"nın 144. maddesi uyarınca ceza verilmesi gerekirken, bozma kararı veren ve itirazı reddeden çoğunluk görüşüne katılmıyorum. Dosyada itiraz kabul edilmelidir.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi