
Esas No: 2015/2702
Karar No: 2016/9176
Karar Tarihi: 23.03.2016
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/2702 Esas 2016/9176 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai, yıllık izin ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 11.12.2004 yılından 2013 yılı Mayıs ayı sonuna kadar çalıştığını, ücretinin bordroda asgari ücret olarak gösterildiğini, maaşların düzenli yatırılmadığını, müvekkilini davalı işverenin 2013 yılı Ocak ayında aylık 1.500,00 Dolarla çalışması için İran"a gönderdiğini ancak iki aylık maaşının ödenmediğini, 11.12.2004-2013 yılı Mayıs arasındaki çalışmaları boyunca her ay maaşının 100, 00 TL eksik ödendiğini, işyerinde çalışma şeklinin sabah 08:00 akşam 18:00 olduğunu, haftada en az beş gün çalışmasının saat 19:30-20:00"lere kadar sürdüğünü, müvekkilinin resmi tatil ve milli bayramlarda çalıştığını, dini bayramlarda çalışmadığını, yıllık ücretli izinlerini kullanmadığını ve müvekkiline bu çalışmalarının karşılığının ödenmediğini belirterek kıdem tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre “Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır."
Dosya içeriğine göre, davalı şirketin dava dilekçesinde belirtilen adresine alıcı tanınmadığından dava dilekçesinin tebliğ edilemediği, mahkemece yapılan araştırma sonucu 24.10.2013 tarihli ... kayıtlarına göre belirlenen adresinde tebliğ yapılamıyan adresi olması sebebiyle bu adrese 7201 sayılı Kanun"un 35. maddesine göre dava dilekçesinin, ıslah dilekçesi, bilirkişi raporu ve gerekçeli kararın tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Davalı tarafın temyiz dilekçesi ekinde sunduğu 08.01.2014 tarihli ... gazetesine göre davalı şirket merkezinin 30.12.2013 tarihinde tescil edilerek değiştirildiğinin ilan edildiği sabittir. Bu duruma göre mahkemece davalı şirketin yeni adresinin ilan tarihinden sonra eski adrese yapılan tebligatlar usulüne uygun değildir. Hal böyle olunca mahkemece davalı tarafa bilirkişi raporu ve ıslah dilekçesi tebliğ edilerek yargılamaya devam edilmeli ve sonucuna göre karar verilmesi gereklidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair sebeplerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.03.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.