Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1261
Karar No: 2021/11348
Karar Tarihi: 15.11.2021

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2021/1261 Esas 2021/11348 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tüketici Mahkemesi'nde görülen bir tazminat davasında, davacı su basması sonucu uğradığı maddi zararın yanında manevi zarar da talep etmiştir. Mahkeme, ayıplı imalat nedeniyle oluşan zararın tazmini için davanın kısmen kabulüne hüküm vermiş, ancak manevi tazminat talebi için koşulların oluşmadığını belirterek reddetmiştir. Yapılan temyiz başvurusu sonucunda Yargıtay, mahkemenin kararının maddi tazminat yönünden doğru olduğunu ancak manevi tazminat tarafında hatalı olduğunu belirterek kararı bozmuştur. 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi gereğince, malvarlığı zararı kişinin sosyal, fiziki ve kişilik değerlerine saldırı oluşturarak nitelikte bir eylem olarak benimsenmiştir. Bu nedenle manevi tazminat talebinin koşullarının oluşmadığı hükme bağlanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2021/1261 E.  ,  2021/11348 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki tazminat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı; davalıların ortak olarak inşa ettikleri ve tapuda davalı ... adına kayıtlı bağımsız bölümü 10/10/2011 tarihinde satın aldığını, 26/06/2012 tarihinde taşınmazın gider bağlantılarından taşan pis suyun evin içinde biriktiğini, olayı bildirdiği davalı ... elemanı ile gelerek sorunu giderdiğini, tüm çeyizleri ile birlikte evdeki eşyaların, giyeceklerin ve elektronik eşyaların pis su içinde kalarak zarara uğradığını, zararın mahkeme aracılığıyla yaptırılan delil tespiti dosyası ile belirlendiğini iddia ederek; sigorta şirketinden alınan 9.367,81 TL ödemenin tespit edilen zarardan mahsubu ile bakiye 13.780,29 TL maddi tazminatın ve duyulan elem sebebiyle 15.000 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep etmiştir.
    Davalı ...; kusurunun bulunmadığını, olay günü yağan şiddetli yağmurlar ve sel baskınları nedeniyle ana logar kanallarının tıkandığını ve yüzlerce evi su bastığını, bir çok kişinin bu şekilde maddi ve manevi zarara uğradığını, zararın sorumlusunun giderlerin bakım ve tahliyeleri ile ilgilenen belediye olduğunu, binanın yapı denetim kontrolünden geçirilerek yapıldığını, binada ayıp bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ...; davacıya mal satıp taahhütte bulunmadığını, yapı denetim firmasının kontrolünden geçen inşaatın proje ve ruhsatlarına uygun olarak yapıldığını, davacının talebinin fahiş olduğu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; ayıplı imalat nedeniyle zarara uğrayan davacı yönünden manevi tazminat isteme koşullarının oluştuğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile 13.168,79 TL maddi tazminat ile 2.500 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, fazlaya dair istemin reddine karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalıların maddi tazminata yönelik temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2- Uyuşmazlığa uygulanması gereken 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 49. maddesi; “Şahsiyet hakkı hukuka aykırı bir şekilde tecavüze uğrayan kişi, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat namıyla bir miktar para ödenmesini dava edebilir.” düzenlemesini içermektedir. Bu madde gereğince, kişilik hakkı zedelenen kimse manevi tazminat talebinde bulunabilecektir.
    Somut olayda, davacının su basması sonucunda birtakım eşyaları ile evinde oluşan zarar, malvarlığına ilişkin zarar niteliğindedir. Yukarıda açıklanan ve manevi tazminatın koşullarını düzenleyen 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 49. maddesine göre; malvarlığı zararı kişinin sosyal, fiziki ve kişilik değerlerine saldırı oluşturarak nitelikte bir eylem olarak benimsenmiştir.
    Buna göre mahkemece; koşulları oluşmayan manevi tazminat talebinin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile manevi tazminat talebinin kısmen kabulü yönünde hüküm kurulması, usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalıların maddi tazminata yönelik temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK"nın 428. maddesi gereğince davalılar yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 6100 sayılı HMK"nın Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 15/11/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi