Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29192
Karar No: 2020/4206
Karar Tarihi: 04.03.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/29192 Esas 2020/4206 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan maaş farkı, gece zammı, bayram yardımı ve işçilik alacaklarının davalıdan tahsili için açılan dava kısmen kabul edilmiştir. Davacının gece çalışması ücretine hak kazanıp kazanmadığı tartışmalıdır. Mevzuatta gece çalışmasının en az kaç saat olduğuna dair bir düzenleme olmamakla birlikte, Avrupa Birliği Hukukunda üç saatlik gece çalışması olan kimsenin gece işçisi olarak kabul edildiği belirtilmiştir. İşyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinin 70. maddesi gereği, saat 20.00-06.00 arası gece kabul edilerek çalışan işçilere normal yevmiyeleri üzerinden %50 zamlı ödeme yapılmaktadır. Mahkemece bu düzenlemeye göre davacının saat 20.00’dan sonra yaptığı çalışmalar gece çalışması olarak kabul edilerek alacak hesabı yapılmıştır. Ancak davacının ağırlıklı çalışması gece süresinde geçmediği için bu talebin reddi yerine kabul edilmesi hatalıdır. İlgili kanun maddeleri: İş Kanunu'nun 69., 4857 sayılı kanun'un 69., 2003/188 sayılı Direktif'in 2. Maddesi.
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2016/29192 E.  ,  2020/4206 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin ihtiyaca göre kışları kalorifer ve kaplıca işlerinde, yazları ise çöp toplama ve inşaat işlerinde, haftanın 7 günü 12 saat çalıştığını beyan ederek toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan maaş farkı, gece zammı, bayram yardımı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, zamanaşımı definde bulunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, dosya içeriği ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, kanuni süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin gece çalışması ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususları taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 69. maddesinde çalışma hayatında "gece" en geç saat 20:00"de başlayarak en erken saat 06:00"ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemi kapsadığı, ikinci fıkrada ise bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre yahut yurdun bazı bölgelerinin özellikleri bakımından, çalışma hayatına ilişkin "gece" başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatlerinin ayarlanması, yahut gün döneminin başlama ve bitme saatlerinin belirtilmesi suretiyle birinci fıkradaki hükmün uygulama şekillerini tespit etmek yahut bazı gece çalışmalarına herhangi bir oranda fazla ücret ödenmesi usulünü koymak veyahut gece işletilmelerinde ekonomik bir zorunluluk bulunmayan işyerlerinde işçilerin gece çalışmalarını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkartılabileceği üçücü fıkrada ise işçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemeyeceği düzenlenmiştir.
    Ancak mevzuatımızda gece çalışmasının en az kaç saat olduğu yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Avrupa Birliği Hukukunda 2003/188 sayılı Direktifin 2. maddesinde tanımlar başlığında gece işçisinin “Bir yandan, günlük çalışma süresinin en az üç saati gece süresine rastlayan, diğer yandan, yıllık çalışma süresinin belirli bir kısmının gece dönemine rastlaması muhtemel olan ve bahsedilen belirli kısım ilgili üye devletlerin seçimine bağlı olarak endüstrinin her iki tarafının görüşleri alınmasını müteakip ulusal kanunlar tarafından ya da, toplu sözleşmeler ya da ulusal veya bölgesel düzeyde endüstrinin iki tarafı arasında sonuçlandırılan sözleşmeler tarafından tanımlanan işçiler olduğu belirtilmiştir. Burada gece işçisi tanımlaması ile üç saatlik gece çalışması olan kimsenin gece işçisi olduğu açıklanmıştır.
    Somut olayda, işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinin 70. maddesinde “saat 20.00-06.00 arası gece itibar edilir. Bu saatlerde çalışan işçilere ücretleri normal yevmiyeleri üzerinden %50 zamlı ödenir” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür. Her ne kadar Mahkemece, söz konusu düzenlemeye göre davacının saat 20.00’dan sonra yaptığı çalışmalar gece çalışması olarak kabul edilerek alacak hesabı yapılmış ise de, davacının ağırlıklı çalışması gece süresinde geçmediğinden bu talebin reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.03.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi