20. Hukuk Dairesi 2014/10612 E. , 2015/5806 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : İzmir Kadastro Mahkemesi
TARİHİ : 10/04/2014
NUMARASI : 2013/629-2014/105
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Çekişmeli İzmir ili, Torbalı ilçesi, T..köyü ..., 273, 287, 289 ve 296 parsel sayılı taşınmazlar, 1976 yılında yapılan kadastro sırasında mera olarak tespit edilmişler, daha sonra 2012 yılında 4342 sayılı Kanuna göre yapılıp 06.08 - 06.09.2013 tarihleri arasında ilân edilen çalışmada mera olarak tahsis edilmişlerdir.
Davacı Orman Yönetimi vekili, İzmir Kadastro Mahkemesine verdiği 06.09.2013 tarihli dilekçesiyle, taşınmazların kesinleşen orman sınırı içinde kaldığı iddiasıyla mera tahsis kararının iptaline ve orman niteliğiyle Hazine adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, taşınmazların bulunduğu yer itibarıyla Torbalı Mahkemelerinin ve kadastro çalışması olmaksızın yapılan mera komisyonu kararlarına karşı açılacak davalarda asliye hukuk mahkemesinin görevli ve yetkili olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, talep halinde dosyanın Torbalı Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, mera komisyon kararının iptali ve orman olarak tescil istemine ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 03.09.2003 tarihinde ilân edilip kesinleşen orman kadastrosu vardır.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye göre; 4342 sayılı Mera Kanununun "Tahsis Kararının Tebliği, İlânı, İtirazı ve Kütüğe Kayıt" başlıklı 13. maddesi;
Teknik ekiplerce yapılan çalışmaların sonuçları komisyonca ilgili köy ve belediyelerin ilân yerlerinde 30 gün süre ile askıda kalır.
Teknik ekiplerin tespit ve tahdit sonuçlarına karşı askı ilânı süresi içinde komisyona itiraz edilebilir.
Komisyon yapılan itirazları 60 gün içinde karara bağlar.
Komisyonun itirazları inceleyerek aldığı kararlar ile tahsis kararları, o yerin köy muhtarlığı ile belediye başkanlığına, defterdarlık veya mal müdürlüğüne, ilgili orman müdürlüğüne ve Tarım Reformu Teşkilatına tebliğ edilir. Ayrıca köy ve belediyelerde ve bunların bağlı olduğu ilçelerde alışılmış araçlarla ilân edilir ve bu konuda tutanaklar ve haritalar eklenerek 30 gün süre ile askıya çıkartılır.
Komisyon kararlarına karşı 30 günlük askı ilân süresi ve tebligatı gerektiren hallerde tebliğden itibaren 30 günlük süre içinde asliye hukuk mahkemesine, kadastro yapılan yerlerde ise kadastro mahkemesine dava açılabilir.
30 günlük ilân süresi içinde haklarında dava açılmayan kararlar kesinleşir ve tapu müdürlüğüne gönderilerek özel sicile kaydedilir." hükmünü içermektedir.
Somut olayda; 2003 yılında yapılan kadastro çalışmasının, komisyon kararına yapılan itirazın reddedilmesiyle kesinleştiği ve taşınmazların mera özel siciline tescil edilmiş olduğu, bu durumda kadastro mahkemesinin değil genel mahkemenin; taşınmazların Torbalı ilçesi sınırları içinde kalması nedeniyle de Torbalı Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli ve yetkili olduğu gözönünde bulundurularak yazılı şekilde karar verilmesinde isabetsizlik bulunmamaktadır. Ayrıca, mera komisyon kararının iptali istemiyle açılan davaların sonucu, yararına tahsis yapılan köy ya da belediyeleri ilgilendirdiğinden bu tür davalarda valiliğe ve il müdürlüğüne husumet yöneltilmesi doğru değil ise de, redde ilişkin hüküm kurulmuş olduğuna göre bu konu bozma nedeni yapılmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının reddi ile usûl ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının Orman Yönetimine yükletilmesine 15/06/2015 günü oy birliğiyle karar verildi.