Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1129
Karar No: 2020/2256
Karar Tarihi: 24.06.2020

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2020/1129 Esas 2020/2256 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir kaza sonucu yaralanarak sakat kaldığı için maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Mahkeme, manevi tazminat talebini reddetmiş, maddi tazminat talebini kısmen kabul etmiş ancak davalının ödediği nakdi tazminattaki manevi tazminatın ne kadarını karşıladığı araştırılmadığı için Yargıtay tarafından bozulmuştur. Mahkeme, yapılan ödemenin içerisinde manevi tazminata ilişkin bir ödeme olduğunu tespit etmiş, bu nedenle davacının manevi tazminat talebini reddetmiştir ve maddi tazminat talebi için yeniden hüküm kurulması gerektiğini belirlemiştir.
Kanun Maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi, 2330 sayılı Kanun.
4. Hukuk Dairesi         2020/1129 E.  ,  2020/2256 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 12/12/2011 gününde verilen dilekçe ile yaralanma nedeni ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın manevi tazminat talebinin reddine, maddi tazminat talebine ilişkin hüküm tesisine yer olmadığına dair verilen 14/12/2017 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ile katılma yolu ile davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-)Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının manevi tazminata yönelik yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-) Davacının ve davalının maddi tazminat talebine ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
    Dava yaralanma nedeni ile tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece manevi tazminat talebinin reddine, maddi tazminat talebi hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmiştir.
    Davacı vekili; davacının askerlik görevini yapmakta iken 26/02/2010 tarihinde meydana gelen kazada yaralanarak sakat kaldığını, çalışma ve iş yapma kabiliyetini önemli ölçüde kaybettiğini belirterek maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuştur.
    Davalı vekili; maddi ve manevi zararlarının karşılığı olarak davacıya 14.714,08 TL ödenmiş olması nedeniyle ve manevi tazminatın tekliği ilkesi uyarınca davacının açtığı manevi tazminatın reddi gerektiğini, ödenen miktarın da faiziyle birlikte hesaplanıp maddi tazminat miktarından düşülmesi gerektiğini, ayrıca aynı konu ile ilgili Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin 2011/586 esas sayılı dosyası ile görülen davada alınan raporda davalının davacıya ücret ödemesini gerektiren her hangi bir durumun olmadığının belirlendiğini, davalının kendi eylemlerinden doğmamış zararlardan sorumlu tutulmasının hukuken mümkün olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, bilirkişi hesap raporu esas alınarak davanın kısmen kabulü ile 108.386,09 TL maddi tazminatın ve 40.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine dair verilen karara karşı, davalı vekilince temyiz isteminde bulunulmuş, karar, Yargıtay 17 Hukuk Dairesinin 29/05/2017 tarih, 2014/24952 esas 2017/6017 karar sayılı ilamı ile manevi tazminatın tekliği ilkesi göz önünde bulundurularak, nakti tazminat komisyonunca yapılan ödemenin neyin karşılığı olduğu, sadece maddi tazminatın mı ya da maddi ve manevi tazminatın birlikte mi karşılığı olarak ödendiği hususları araştırılması, bu bedel içerisinde manevi tazminata ilişkin bir ödeme olduğunun tespiti halinde ise manevi tazminatın bölünmezliği ilkesi gereği davacının manevi tazminat talebinin reddi gerektiği gerekçesi ile bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verilerek davalı kurumdan ödenen nakdi tazminatın ne kadarının maddi tazminata, ne kadarının manevi tazminata ilişkin olduğu sorularak yapılan ödemenin içerisinde hem maddi hem de manevi tazminat karşılığının bulunduğunun saptandığı, bedel içerisinde manevi tazminata ilişkin bir ödeme olduğundan manevi tazminatın bölünmezliği ilkesi gereği davacının manevi tazminat talebinin reddine, maddi tazminata ilişkin talebi bozmadan önceki kararla kesinleştiğinden maddi tazminat talebi ile ilgili ayrıca hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmiştir.
    Daha önce mahkemenin 15/05/2014 tarih, 2011/565 esas 2014/292 karar sayılı ilamı ile maddi tazminata ilişkin kurduğu hüküm ile ilgili Yargıtay bozma ilamında 2330 sayılı yasa kapsamında yapılan ödemenin niteliğinin araştırılması ve buna göre hüküm kurulması istenmiş olmakla, maddi tazminata ilişkin kurulan hüküm kesinleşmemiştir. Bu hali ile maddi tazminat talebine ilişkin yeniden HMK"nın 297/2. maddesi gözetilerek hüküm kurulması gerekmekte olup, anılan yön gözetilmeden hüküm kurulmuş olması doğru olmamış, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle taraflar yararına BOZULMASINA, davacının manevi tazminata yönelik temyiz itirazlarının (1) numaralı bentte gösterilen nedenlerle reddine ve davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 24/06/2020 gününde oy çokluğuyla karar verildi.
    KARŞI OY YAZISI
    Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanması gerektiğini düşündüğümden sayın çoğunluğun bozma yönündeki görüşüne katılmıyorum. 24/06/2020

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi