Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/5053
Karar No: 2008/7451
Karar Tarihi: 12.06.2008

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/5053 Esas 2008/7451 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, tapuda yapılan hata sonucu kendilerine ait olan taşınmaz paylarının davalılar adına tescil edildiğini ileri sürerek tapu iptali ve tescil istemişlerdir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davalılardan bazıları dava tarihinden önce öldüğü için taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuş ve ölen davalıların mirasçıları aleyhine dava açılması için davacılara önel verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, Medeni Kanunun 8, 28, 47 ve 48. maddeleriyle davada taraf olma ehliyetinin medeni haklardan yararlanma ehliyetinin bir parçası olduğu ve her gerçek ve tüzel kişinin davada taraf olabilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca Medeni Kanunun 28. maddesiyle de gerçek kişinin ölümüyle medeni haklardan yararlanma ehliyeti ve buna bağlı olarak taraf ehliyetinin sona ereceği açıklanmıştır. HUMK'nun 428. maddesi gereği karar bozulmuştur.
1. Hukuk Dairesi         2008/5053 E.  ,  2008/7451 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA 11. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 24/12/2003
    NUMARASI : 2000/786-2003/1027

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, 1618 ada 35 parsel, 6441 ada 1 ve 2 parsel sayılı taşınmazlardaki paylarının imar uygulaması ile 6441 ada 20 parsele ve daha sonra  43800/3 nolu imar planına göre 6441 ada 33 parsele dönüştürüldüğünü, ancak imar kayıtlarının tapuya geçirilmesi sırasında yapılan maddi hata nedeniyle kendilerine ait olması gereken payların yanlışlıkla davalılar adına tescil edildiğini ileri sürüp, tapu iptali ve tescil istemişlerdir.
    Bir kısım davalılar; davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, imar uygulamasının tescili sırasında hatalı olarak payların kaydedildiği  ve iddianın sübut bulduğu gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar belediye, TSM, N., S.S., A. vekilleri, A. Bo., davalı H. mirasçılarından O., S. ve Y.vekili  tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi  raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü. 
                                                                               -KARAR-
    Dava, tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, noksanın tamamlanması yoluyla getirtilen aile nüfus kayıt tabloları ve veraset ilamlarından; davalılardan N. Ü., K.Ü.B. Ü.H. Ö.ve A.C. U.in dava tarihinden önce  ölmüş oldukları anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere; dava ehliyeti davada taraf olma yeteneğidir. HUMK. taraf ehliyetini tanımlamamış 38. maddesiyle Medeni Kanuna yollamada bulunmakla yetinmiştir. Medeni Kanunumuz ise, davada taraf olma ehliyetini,medeni haklardan yararlanma  ehliyetinin bir parçası saymış, 8, 28, 47 ve 48. maddeleriyle bu yönde hükümler getirerek medeni haklardan yararlanma ehliyeti bulunan her gerçek ve tüzel kişinin davada taraf olma yeteneğini taşıdığını, her gerçek kişinin sağ doğmak koşuluyla ana rahmine düştüğü andan itibaren taraf ehliyetini kazanacağını ve yaşadığı sürece taraf ehliyetinin devam edeceğini belirtmiştir. Öte yandan gerçek kişinin ölümüyle medeni haklardan yararlanma ehliyeti ve buna bağlı olarakta taraf ehliyetinin sona ereceği Medeni Kanunun 28.maddesinin buyurucu nitelikteki hükmüyle açıklanmıştır. Dava tarihinden önce ölüm nedeniyle şahsiyeti son bulan kişinin taraf ehliyetini yitireceği kuşkusuzdur. Bu itibarla, gerek Medeni Kanun gerekse HUMK.nu dava açıldığı zaman hayatta bulunan kişiler yönünden düzenleyici hükümler koymuş; ölen veya mevhum kişiler hakkında açılacak davalar yasalarımızda yer almamıştır. Nitekim 4.5.l978 tarih l978/4-5 Sayılı İçtihatları Birleştirme Kararında da dava tarihinden önce ölen kişinin taraf ehliyetini yitireceği, aleyhine dava açılamıyacağı, dava tarihinde şahsiyeti sona ermiş olan kimsenin mirasçılarına ardıllık (halefiyet) kuralı uygulanamıyacağından tebligat yapılmak veya dava ıslah edilmek suretiyle  davaya devam edilemiyeceği vurgulanmış, içtihatlar bu doğrultuda kararlılık kazanmıştır. 
    Mahkemece, kendiliğinden (resen) gözönünde bulundurulması gereken bu usul kuralı gözardı edilerek hüküm kurulması doğru değildir. 
    Hal böyle olunca, dava tarihinden önce öldüğü anlaşılan ve yukarıda isimleri belirtilen davalılar hakkında açılan davanın reddi gerekirken, işin esasına girilip kabulü yönünde hüküm kurulması isabetsizdir.
    Bu durumda, çekişme konusu taşınmazda paydaş olan ve dava tarihinden önce ölen N. Ü., K.Ü. B. Ü., H. Ö. ve A. C.U.n mirasçıları aleyhine dava açmaları için davacılara önel verilmesi, açıldığı takdirde eldeki dava ile birleştirilmesi ve ondan sonra bir hüküm kurulması gerekirken yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması doğru değildir. Temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre şimdilik diğer hususların incelenmesine yer olmadığına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 12.06.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi