Abaküs Yazılım
19. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/6797
Karar No: 2016/171
Karar Tarihi: 12.01.2016

5846 Sayılı Kanuna Aykırılık - Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2015/6797 Esas 2016/171 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karar temyiz edilmiş ve incelendiğinde; mağdur veya kamunun uğradığı zararın tespit edilemediği için sanık hakkında CMK'nın 231/6-c maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu nedenle, mahkeme kararı kanuna aykırı bulunmuş ve hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
5846 Sayılı Kanun (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) uyarınca suç işlendiği iddia edilmiştir. Madde 71, hapis cezası ve para cezası seçenekli dava açılmasına izin verirken, hapis cezasının tercih edilmesine dair bir gerekçe sunulmamıştır.
CMK'nın 231. maddesi, suçun mağdura veya kamuya verdiği zararın tamamen giderilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılabileceğini belirtir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararına göre, objektif koşulları sağlayan bir durumda, maddi zararın belirlenmesi için basit bir araştırma yapılmalıdır.
19. Ceza Dairesi         2015/6797 E.  ,  2016/171 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 5846 Sayılı Kanuna Aykırılık
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi , kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi,gereği görüşülüp düşünüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede,
1-Katılan ... tarafından sunulan hak sahipliği belgeleri arasında eser sahipleri ile yabancı yapımcı şirketler arasında akdedilmiş yetki devri sözleşmesi bulunmaması karşısında, yayınlanan müzik eserlerinin katılan şirketlerin mali haklarına tecavüz içerdiğinin anlaşılamaması,
2-5846 Sayılı Kanun"un 71.maddesinde hapis cezası ile para cezası seçimlik olarak düzenlenmiş olmasına rağmen hapis cezasının tercih edilmesinin gerekçesi gösterilmeden yazılı şekilde karar verilmesi,
3-Kabule göre;
5271 sayılı CMK"nın 231. maddesinde düzenlenen "suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararı aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi" ve diğer objektif ve sübjektif koşulların varlığı halinde, CMK"nın 231/5. madde ve fıkrası gereğince, sanık hakkında aynı Kanun"un 231/6-c maddesi de değerlendirilerek tespit edilen söz konusu zararın giderilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebileceği anlaşılmaktadır.
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 03.02.2009 tarih ve ... Esas, ... sayılı kararında; "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının objektif koşullarından biri olan zarardan kast edilen maddi zarar olup, bu zararın belirlenmesinde teknik bilgiye ihtiyaç duyulmayan hallerde hakim, kanaat verici basit bir araştırma yaparak zararı belirlemelidir." denilmektedir.
Bu ilkeler çerçevesinde her olaya özgü ayrı değerlendirme yapılarak, maddi zararın kanaat verici basit bir araştırma ile tespit edilebilmesi gerekir. Somut olayda katılanların dosyaya yansıyan zararlarının bulunmadığı gözetilmeden mahkemece "sanığın müdahil müzik şirketlerinin zararlarını karşılamadığı” gerekçesiyle CMK 231. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine,12/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi