Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3433
Karar No: 2012/5468
Karar Tarihi: 26.09.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/3433 Esas 2012/5468 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kooperatif üyeliğinden ihraç edildiğini ve bu kararın usulsüz olduğunu ileri sürerek dava açmıştır. Mahkeme, kooperatif ile ortakları arasındaki ilişkinin kar amacı gütmeyen sosyal nitelikte olduğunu ve faiz oranının makul olması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, genel kurul kararında belirtilen %20 faiz oranının yasalara aykırı olduğu ve yok hükmünde olduğu kararı verilmiştir. Sonuç olarak, denetime gitmek isteyen ihraç kararının iptali talebi kabul edilmiştir. Bu kararda Banka Kanunu'nun 19 ve 20. maddeleri hükümleri de belirtilmiştir.
23. Hukuk Dairesi         2012/3433 E.  ,  2012/5468 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararından iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hüküm süresi içinde davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmiştir.
    Temyize konu karar niteliği gereği duruşmaya tâbi olmadığından duruşma isteminin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin ortağı olduğu, 570,00 TL aidat borcunu 29.01.2009 tarihinde ödediği, ödeme tarihine dek işlemiş 11.692,00 TL faiz için ihtarlar yollanarak yönetim kurulunun 15.09.2010 tarih 4 sayılı kararı ile kooperatiften ihraç edildiğini, ortaklara yüklenilen parasal yükümlülüğün, plan, proje, imar, iskan ruhsatları ve tapu işlemleri için genel kurulda kararlaştırıldığını ancak, henüz zemin etüdü hazırlatılmadığını, proje onayı bulunmadığını ve ferdi mülkiyete geçilemediğini,bu sebeplerle de tapuların verilemediğini, yapılmayan harcamalar için ihraç kararı verilmesinin usulsüz olduğunu, üstelik genel kurulu kararının iptali için açılan davanın derdest olduğunu, ihraca esas faizin çok yüksek olduğunu ileri sürerek, ihraç kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, genel kurul kararının iptal davasının reddedildiğini ve bu davaya dayanak olamayacağını, aynı konuda açılan muhtelif ihraç kararının iptali davalarının ret kararı ile sonuçlanarak Yargıtay denetiminden geçip kesinleştiğini savunarak,davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, kooperatif ile ortakları arasındaki ilişkinin kar amacı gütmeyen sosyal ağırlıklı nitelik taşıdığı , dolayısıyla ortaklar arası eşitlik kuralına göre ödemelerde gecikme halinde faiz işletebileceği ve faiz oranının da makul olmasının zorunlu olacağı, her ne kadar genel kurul kararlarının bağlayıcı olduğu düşünebilir ise de, genel kuruldaki aylık %20 faiz uygulanmasının temerrüde düşülen aylar itibariyle ülkenin ekonomik koşulları uyarınca BK"nun 19. ve 20. maddeleri hükümlerine aykırı olduğu, o halde faize ilişkin kararın yok hükmünde olduğu ve gecikme halinde ancak yasal faiz talep edilebileceği, bu durumda gecikme borcu ihtarnamedeki bedelden çok daha az olacağından ihtarnamenin gerçek borcu yansıtmadığı gerekçesiyle, davanın kabulü ile ihraç kararının iptaline karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, alınması gereken harç peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 26.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi