Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/2413
Karar No: 2008/4486

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/2413 Esas 2008/4486 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu, Bartın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan bir davada, davacılar paydaşı oldukları bir taşınmazdaki binanın 4. katının davalı İbrahim tarafından diğer davalıya kiraya verildiğini ve kira sözleşmesinin geçerli olmadığını iddia ederek elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemişlerdir. Mahkeme, davacıların iddialarının doğru olduğuna hükmetmiş ve davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı İbrahim'in de paydaş olduğu kaydedilmiş ve bu nedenle, taşınmazda davalı İbrahim'in payı oranında elatmanın önlenmesine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 691. maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğu bulunmadığı için Adil hakkındaki davanın kabul edilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 691. Maddesi, HUMK'nın 428. Maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2008/2413 E.  ,  2008/4486 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BARTIN 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ,
    TARİHİ : 24/07/2007
    NUMARASI : 2006/6-2007/518

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, paydaşı bulundukları 5 parsel sayılı taşınmazdaki binanın 4.katını paydaş olan davalı İ.tarafından diğer davalıya kiraya verildiğini, kira sözleşmesinin geçerli olmadığını ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğinde bulunmuşlardır.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davacıların iddiası sabit görülerek, davanın kabulüne karar  verilmiştir.
    Karar, davalılardan İ.G.B.vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi   raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü. 
                                            -KARAR-
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanı önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar  verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 5 parsel sayılı taşınmazın paylı mülkiyet üzere bulunduğu davacılar ile davalı İ.in taşınmazda paydaş oldukları, diğer davalı A."in kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının bulunmadığı, ancak diğer davalı paydaş İ."den kiralamak suretiyle çekişmeli yeri kullandığı şeklindeki savunmasına Türk Medeni Kanununun 691.maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğu bulunmadığından değer verilemeyeceği gözetilmek suretiyle Adil hakkındaki davanın kabul edilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur.
    Buna göre, davalı İ.in sair temyiz  itirazları yerinde değildir, Reddine.
    Ancak, taşınmazda davalı İ."in de paydaş olduğu kayden sabittir. Yukarıda değinildiği üzere, taşınmaz üzerindeki binanın çekişmeye konu edilen bölümünün davalı İ..tarafından kiraya verilmek suretiyle muaraza yaratıldığı gözetilerek mutlak olarak değil, davacının payı oranında İbrahim"in elatmasının önlenmesine karar  verileceği kuşkusuzdur.
    O halde, davalı İ.in bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  7.4.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi