Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/17729
Karar No: 2017/7833
Karar Tarihi: 20.03.2017

Bedelsiz senedi kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/17729 Esas 2017/7833 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, bir işletmenin yetkilisi olarak müştekiye ait 100.000 TL değerindeki senetleri imzalayarak almıştır. Senetler teminat olarak verilmiştir ve başka bir şahsa verilemeyeceği konusunda taraflar anlaşmıştır. Müşteki işten ayrıldığında senetlerin iadesini istemiştir, ancak sanık senetleri geri vermemiştir. Müşteki bu nedenle sanık hakkında dava açmıştır. Mahkeme, müştekinin imza inkarında bulunduğu senetler üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinde senet üzerindeki imzaların ve bir kısım yazıların müştekiye ait olduğunun tespit edildiğini belirtmiştir. Ayrıca senedin bedelsiz kaldığının ya da anlaşmaya aykırı kullanıldığının belirttiği istisnalar dışında, takibe konulan miktarın yazılı delille ispatlanmasının zorunlu olduğunu ifade eden mahkeme, müştekinin borcunu ödemediğine dair belge ibraz edemediğini belirtmiştir. Bu nedenle mahkeme, sanığın suçlu olduğuna dair kesin delil olmadığı gerekçesiyle sanığın beraatına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
- 5271 sayılı CMK’nın 260. maddesi: Suçtan zarar gören mağdur veya müşteki, davanın bütün safhalarında katılabileceği gibi, davayı meşru yollardan takip etme hakkını da kullanabilir.
- 5271 sayılı CMK’nın 237/2
15. Ceza Dairesi         2014/17729 E.  ,  2017/7833 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Bedelsiz senedi kullanma
    HÜKÜM : Beraat


    Bedelsiz senedi kullanma suçundan sanığın beraatine dair hüküm müşteki vekili tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Müştekinin 02.10.2012 tarihli talimatla alınan beyanında davaya katılma talebinde bulunmasına rağmen, mahkemesince davaya katılması hususunda bir karar verilmemiş ise de; suçtan zarar gören müştekinin 5271 sayılı CMK’nın 260. maddesi uyarınca davaya katılma hakkı olduğu anlaşılmakla, müştekinin 5271 sayılı 237/2 ve 238. maddeleri uyarınca davaya katılan olarak kabulü ile katılan vekilinin sanık hakkında kurulan hükmü temyize hakkı bulunduğu belirlenerek yapılan incelemede;
    Sanığın yetkilisi olduğu .....Gıda isimli işletmeye işe girebilmek için müştekinin toplam değeri 100.000 TL olan senetleri imzalayarak verdiği, senetler teminat olarak verildiğinden başka bir şahsa verilemeyeceğine dair de tarafların anlaştıkları, bir süre sonra müşteki işten ayrılırken senetlerin iadesi talep ettiğinde, senetlerin verilmemesi üzerine avukatı kanalıyla ihtar çektiğinde 2.500 TLbedelli iki adet senet ile bir adet 20.000 TL olan senedin tahsili için bankalara verildiğine dair ihtarlar geldiği, bunun üzerine müştekinin bu senetler için ayrı ayrı şikayetlerde bulunduğu, bu şekilde sanığın birden fazla bedelsiz senedi kullanma suçunu işlediği iddia edilen olayda, müştekinin imza inkarında bulunduğu senetler üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinde senet üzerindeki imzaların ve bir kısım yazıların müştekiye ait olduğunun tespit edildiği, ayrıca ... İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 24.03.1989 tarih ve 1988/1-1989/2 sayılı içtihadında da açıklandığı üzere, senedin bedelsiz kaldığının ya da anlaşmaya aykırı kullanıldığının HUMK’un belirttiği istisnalar dışında, takibe konulan miktarın yazılı delille ispatlanmasının zorunlu olmasına rağmen, müştekinin söz konusu bono nedeniyle borcunun olmadığına dair belge ibraz edemediği anlaşılmakla; sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair kesin, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesine dayanan mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.

    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre müşteki vekilinin eksik ve yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğu bir nedenine dayanan temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 20/03/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi