Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/30568
Karar No: 2014/494
Karar Tarihi: 14.01.2014

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2013/30568 Esas 2014/494 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, sanıkların suçlarından dolayı mahkumiyet kararı vermiştir. Hırsızlık suçu nedeniyle verilen cezaların belirli maddelerde yanlış yazıldığı ve suçun 142/1-b maddesi yerine 142/1-e maddesiyle hüküm kurulduğu belirlenmiştir. Araçların nasıl çalındığına dair yeterli delil bulunamamıştır, bu nedenle suçun 142/1-b maddesine uyduğu vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise şu şekildedir:
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 220/1-2 maddeleri: Cürüm işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan suç örgütünü yönetmek, kurulan suç örgütü içerisinde yer almak.
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142/2-d maddesi: Araç çalmak suçu.
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142/1-e maddesi: Kapı kilidine zarar vermeden taklit anahtar veya diğer bir aletle kilit açmak suretiyle araç kapısı açıldıktan sonra kontak anahtarı ile çalıştırılıp aracın hırsızlıkla çalınması.
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142/1-b maddesi: Kapı kilidini açmak suretiyle araç kapısını açarak hırsızlık yapmak suçu.
- 204/1, 43 maddesi: Kamu düzenini bozmak.
- 1412 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kan
13. Ceza Dairesi         2013/30568 E.  ,  2014/494 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Sanıklar..., ..., ..., ..., ... ve ... hakkında cürüm işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan suç örgütünü yönetmek, kurulan suç örgütü içerisinde yer almak suçlarından 5237 sayılı TCK"nın 220/1-2 maddeleri gereğince cezalandırılmaları için açılan kamu davasında; sanıklar ..., ... ve ..."ın müşteki ..."a yönelik hırsızlık suçundan aynı Yasanın 142/2-d maddeleri gereğince cezalandırılmaları için açılan kamu davasında; sanık..."nin müşteki ...’a yönelik hırsızlık 142/2-d maddesi gereğince cezalandırılması için açılan kamu davasında; sanıklar ... ve ..."nun müştekiler ..., .... ve ....’a ait araçları çalmak suçundan 142/2-d maddesi gereğince cezalandırılması için açılan kamu davalarında ve sanık ..."nın 204/1, 43 maddesi gereğince cezalandırılması için açılan kamu davasında yapılan yargılama sonunda, 09.06.2011 tarihinde verilen beraat hükümlerine yönelik temyiz isteminin bulunmaması nedeniyle kesinleştiğinin anlaşılması karşısında; sanıklar ... ve ... müdafileri ile sanık ..., katılanlar.... ve ... tarafından temyiz istemlerinin incelenmesi sonucu Dairemizin 25.09.2012 tarihli ilamı ile bir kısım hükümlerin bozulmasına karar verilmesinden sonra, tekrar yapılan yargılamada, yeniden aynı hükümlerin verildiği görülmüş ise de; verilen bu hükümler hukuk değerden yoksun olduğundan inceleme dışı bırakılmıştır.
    A-Sanıklardan ... ve ...’ın katılan ..., müştekiler .....ve ....; sanık ...’ın müştekiler .... ve .... ve sanık ...’ın müştekiler ....ve ....’a yönelik eylemleri nedeniyle haklarında kurulan hükümlerin temyiz incelemesinde;
    Katılan ... ve mağdur ....’e yönelik olarak sanık ... ve mağdur ...’e yönelik olarak sanık ...’ın, kullanım gereği açıkta bırakılmış otomobili çalmak suçundan 5237 sayılı TCK"nın 142/1-e maddesi gereğince cezalandırılmasına karar verildiği gerekçe kısmında belirtilmesine rağmen, uygulama maddesinin hükmün esasını oluşturan kısa karara ve gerekçeli karara “142/1-b” ve “142/2-d” şeklinde yazılması, yerinde düzeltilmesi mümkün yazım hatası olarak kabul edilmiştir.Müştekilerin otomobil ve kamyonlarının çalındıktan sonra parçalanıp satıldığından inceleme imkanının bulunmadığının anlaşılması ve müştekiler tarafından araçların çalınmasından önce kapılarının kilitlenip park edildiğinin belirtilmesi karşısında; sanıkların eylemlerinin 5237 sayılı TCK"nın 142/2-d maddesinde belirtildiği şekilde aracın kapı kilidine zarar vermeksizin taklit anahtar veya diğer bir aletle kilit açmak suretiyle araç kapısı açıldıktan sonra kontak anahtarı ile çalıştırılıp hırsızlığın gerçekleştirildiğinin belirlenememesi nedeniyle, aynı Yasanın 142/1-b maddesine uyan hırsızlık suçunu oluşturduğu halde, 142/1-e maddesiyle hüküm kurulması, ayrıca sanık ... hakkında 142/2-d maddesi ile hüküm verilmiş ise de, 1412 sayılı CMUK"nın 326/son maddesi ile yapılan uygulama neticesinde hükmolunan sonuç ceza değişmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, sanıklar ... ve ... müdafileri, sanık ... ve müdafii ile sanık ...’nın temyiz istemleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında, usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin isteme uygun olarak ONANMASINA,
    B-Sanıklardan ... hakkında katılan ....... ile müştekiler .... ve ....’a; sanık ...’ın müştekiler .... ve...’a ve sanıklar ... ve ...’nun katılan ... ...’ya yönelik eylemleri nedeniyle haklarında kurulan hükümlerin temyiz incelemesine gelince;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Müştekilerin otomobillerinin çalındıktan sonra parçalanıp satıldığından inceleme imkanının bulunmadığının anlaşılması ve müştekiler tarafından araçların çalınmasından önce kapılarının kilitlenip park edildiğinin belirtilmesi karşısında; sanıkların eylemlerinin 5237 sayılı TCK"nın 142/2-d maddesinde belirtildiği şekilde aracın kapı kilidine zarar vermeksizin taklit anahtar veya diğer bir aletle kilit açmak suretiyle araç kapısı açıldıktan sonra kontak anahtarı ile çalıştırılıp hırsızlığın gerçekleştirildiğinin belirlenememesi nedeniyle, aynı Yasanın 142/1-b maddesine uyan hırsızlık suçunu oluşturduğunun gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ... müdafileri, sanık ... ve müdafii ile sanık ...’nın temyiz istemleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 14.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



























    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi