Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1601
Karar No: 2022/4552
Karar Tarihi: 07.06.2022

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/1601 Esas 2022/4552 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin hisse senetlerinin usulsüz olarak rehin alındığını ve bankalara rehnedilen hisse senetlerinin aynen iadesine dava açtı. Takasbank ise dava konusu hisse senetlerini, rehin hakkına dayanarak zilyetliğinde bulundurduğunu ve davacıya iade etmekten kaçınmasında hukuka aykırı bir yön bulunmadığını savundu. Mahkeme, davanın esas hakkında hüküm tesisine yer olmadığına karar verdi ve davacı lehine vekalet ücreti ile yargılama giderine hükmetti. Davalı vekili kararı temyiz etti ancak temyiz itirazları reddedildi. Kararın sonunda, hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davalı Takasbank aleyhine açılan davadaki harca esas dava değeri olan 121.810,54 TL üzerinden hesaplanan miktarda vekalet ücreti ile yargılama giderine hükmedildiği belirtildi.
Kanun maddeleri: Sermaye Piyasası Kanunu m. 46/h, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi.
11. Hukuk Dairesi         2021/1601 E.  ,  2022/4552 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 25.11.2020 tarih ve 2020/244 E. - 2020/648 K. sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, Merkez Menkul Değerler A.Ş.’nin aracı kurum olduğunu, müvekkilinin adı geçen kurumda hesabı bulunduğunu, müvekkilinin hisse senetlerinin usulsüz olarak rehin alındığını, Merkez Menkul Değerler A.Ş.’nin faaliyetlerinin, usulsüz işlemleri nedeniyle, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Sermaye Piyasası Kanunu m. 46/h gereğince geçici olarak durdurulduğunu, tedrici tasfiye sürecine alındığını, aracı kurumdaki müvekkil hesabında bulunan hisse senetlerinin rıza ve muvafakati bulunmaksızın davalı Takasbank A.Ş.'ye ve Tekstil Bankası A.Ş.'ye rehnedilmiş ve karşılığında Merkez Menkul Değerler tarafından bu bankalardan kredi kullanılmış olduğunu, davalılara ihtarname gönderildiğini, ihtara cevapta hisse senetlerini iade etmeyeceklerinin belirtildiğini ileri sürerek, davalı bankalara rehnedilen hisse senetlerinin aynen iadesine, Takasbank’a rehinli YAZIC hisse senetlerinden dolayı temettü verildiğini ve müvekkilinin hissesine tekabül eden temettü miktarı olan 425 TL’nin ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte bu bankadan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Takasbank vekili, müvekkili bankanın kredi sözleşmesinde öngörülen krediyi Merkez Menkul Değerler A.Ş.’ye verdiğini, dava konusu hisse senetlerini, rehin hakkına dayanarak, zilyetliğinde bulundurmasında ve davacıya iade etmekten kaçınmasında hukuka aykırı bir yön bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılamada, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, davanın, aracı kurum müşterisi olan davacıya ait hisse senetlerinin usulsüz şekilde rehnedildiği iddiasına dayalı hisse senetlerinin iadesi istemine ilişkin olup, yargılama devam ederken (Kapatılan) İstanbul 36. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen ve Yatırımcıları Koruma Fonu tarafından açılan 2011/103 esas sayılı davada davacıya ait hisse senetlerinin iadesine karar verildiği, kararın kesinleştiği ve davacının hisse senetleri iade edilmiş olmakla eldeki dava konusuz kaldığından esas hakkında hüküm tesisine yer olmadığına, davacının dava tarihi nazarıyla dava açmakta hukuki yararının bulunduğu ve davasında haklı olduğundan davacı lehine, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davalı Takasbank aleyhine açılan davadaki harca esas dava değeri olan 121.810,54 TL üzerinden hesaplanan miktarda vekalet ücreti ile yargılama giderine hükmedilmesine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 21,40 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 07/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi