Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2011/2224
Karar No: 2012/10169
Karar Tarihi: 18.04.2012

Elektrik enerjisi hırsızlığı - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2011/2224 Esas 2012/10169 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Söz konusu kararda, sanık hakkında elektrik enerjisi hırsızlığı suçuyla açılan davada sanığın savunmasına rağmen sayacın devre dışı bırakılarak direkten harici hat çekildiği tespit edilmiş ve sanık suçlu bulunmuştur. Ancak, arama işleminin sanık evinde yapılmış olması ve bunun konut dokunulmazlığına aykırı olduğu gerekçesiyle kararın bir kısmı bozulmuştur. Kararda, Anayasa'nın 21. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesi ile güvence altına alınan konut dokunulmazlığı hakkının Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 116 ve devamı maddelerinde düzenlenen suç soruşturması istisnaları dışında ihlal edilemeyeceği vurgulanmıştır. Ayrıca, hukuka aykırı delillerin karara dayanak yapılamayacağı ve somut olayda delil toplama işlemi yapan tutanak düzenleyicilerinin kolluk görevlisi olmamasının da hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir. Detaylı açıklamalar için lütfen Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 116. ve devamı maddeleri ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'ne bakınız.
2. Ceza Dairesi         2011/2224 E.  ,  2012/10169 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 2 - 2009/132993
    MAHKEMESİ : Kilis 2. Asliye Ceza Mahkemesi
    TARİHİ : 13/02/2009
    NUMARASI : 2006/1114 (E) ve 2009/98 (K)
    SUÇ : Elektrik enerjisi hırsızlığı

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Sanık hakkında “evindeki sayacı devre dışı bırakarak kabloyla direkten harici hat alarak elektrik kullandığı” iddiasıyla açılan davada, sanığın “söz konusu hattı, evine su bağlanmadan önce kuyu suyu temin etmek amacıyla çektiği, ancak sonradan evine su bağlanınca söz konusu hattı hiç kullanmadığı” şeklindeki savunması, dosya kapsamında bulunan, sanığın evinde yapılan denetim sırasında, sanık hakkında düzenlenmiş olan sayacın devre dışı bırakılarak direkten harici hat çekildiğine dair 01/08/2006 tarihli kaçak elektrik tespit tutanağı, tutanak içeriğini doğrulayan tanık olarak dinlenen tutanak düzenleyicilerinin beyanları, kaçak elektrik kullanıldığı yönünde kanaat bildiren bilirkişi raporu, sanığın rızası olmaksızın evine girdikleri yönünde bir iddia olmaması karşısında, tutanak düzenleyicilerinden tanıklar A.. A.. ve M.. Ö.."in, tespit anında sanığın buzdolabının içinin soğuk olduğu ve buzla dolu olduğu yönündeki beyanları karşısında; sanığın üzerine atılı suçun öğeleri oluştuğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle, sanık hakkında beraat kararı verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, 18/04/2012 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY

    Sanığın atılı suçu işlediğine ilişkin tutanak tanıkları, kaçak tespit tutanağı ve bilirkişi raporunun dayanağı “Tespit anında sanığın buzdolabının içinin soğuk olduğu ve buzla dolu olduğu” olgusudur. Bu tespit sanığın konutuna girerek yapılmıştır. İşlemin hukuki niteliği konutta aramadır.
    Konut dokunulmazlığı; Anayasanın 21 nci, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerdendir. Temel hak ve özgürlükler vazgeçilemez nitelikte olup referanduma dahi konu edilemezler. Hakim yasaları uygularken bunları yorumla daraltamaz. Anayasa ve Usulünce onaylanarak yürürlüğe giren uluslararası sözleşme ile korunan bu temel hak ve özgürlüğün istisnası olan suç soruşturmasında arama 5275 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 116 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş, yine 01.06.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği ile adli aramanın nasıl yapılacağını ayrıntılarıyla ortaya konulmuştur. Hatta anılan yönetmeliğin 8. maddesinde karar alınmadan yapılabilecek aramaların istisnası olarak düzenlenen hususlardan birisi olan “İlgilinin rızası” Danıştay 10.Dairesinin 13.03.2007 tarih ve 2005/6392-2007/948 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
    Ceza yargılamasında delillerin serbestçe taktiri anlamına gelen “Delil Serbestisi”ilkesi CMK.nun 217/1. madde ve fıkrasında, hukuka aykırı delillerin karara dayanak yapılamayacağı hususu ise aynı maddenin 2. fıkrasında hüküm altına alınmıştır.
    Somut olayda delil toplama işlemini yapan tutanak düzenleyici tanıklar kolluk görevlisi olmayıp, sanığın evine girip buzdolabı kontrolü yapmıştır. Yukarıda belirtilen düzenlemeler ışığında hukuken geçerli bir arama kararı bulunmamaktadır.
    Davanın konusu olan elektrik enerjisi hırsızlığı suçunun işlendiğine ilişkin sanığın konutu içindeki arama/delil toplama işlemi CMK.nun 217/2. madde ve fıkrasında düzenlenen hukuka aykırı delildir. Bu şekilde elde edilen delilden başka mahkumiyete esas oluşturacak delilin bulunmaması karşısında Mahkemenin bunları irdeleyen beraat kararının onanması düşüncesinde olduğumdan sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi